Ethisch hacken? Rol hackerscollectief Anonymous in wereldwijde demonstraties

Delen:

Hackerscollectief Anonymous is na een periode van afwezigheid weer terug van weggeweest. Op sociale media heeft het Trumps geheimen en een lijst met beroemde bezoekers van Epsteins eiland gepubliceerd, maar ook steun betuigd aan de protestanten en demonstraties wereldwijd omtrent de Black Lives Matter-beweging.

Anonymous bestaat, zoals de naam al doet verraden, uit anonieme hackers die zijn te herkennen aan het Guy Fawkesmasker. Een echte groep is het niet, heeft het collectief al eerder laten weten. Hierdoor is het niet duidelijk te stellen dat het altijd om dezelfde hackers gaat. Desalniettemin kan een lange waslijst met lekken worden gekoppeld aan Anonymous. Zo hebben de hackers van Anonymous de website van de KKK gehackt, de namen van KKK-leden gepubliceerd, in 2012 (geprobeerd te) voorkomen dat verkiezingen in de VS konden worden gesaboteerd en geheime stukken omtrent een verkrachtingszaak met Epstein en Trump in de hoofdrol op Twitter geplaatst.

Midden in de protesten tegen (systematisch) racisme, die al ruim een week lang wereldwijd aanhouden, heeft Anonymous zich weer laten horen en op verschillende manieren support getoond voor de Black Lives Matter-beweging. In een filmpje van vier minuten laat een hacker, met masker en vervormde stem natuurlijk, onder meer het volgende weten: “Police brutality and murder is a widespread problem in the United States which has undoubtedly infected nearly every jurisdiction in the country but the Minneapolis police department is among the worst… This week’s brutal killing of George Floyd which has sparked protests and national outrage is merely the tip of the iceberg.

Miljoenen volgers

Bij het filmpje is het niet gebleven. Zo is de website van (de politie van) Minneapolis, de stad waar George Floyd is gedood, uit de lucht gehaald en hebben de hackers laten weten dit ook bij andere websites te doen van organisaties die protestanten proberen te dwarsbomen. Verder hebben de hackers kenbaar gemaakt de historie van racisme en racistisch geweld binnen de politiekorps van Minneapolis openbaar te maken. Ook is de website van een agentschap van de Verenigde Naties omgetoverd tot een eerbetoon aan George Floyd. Sindsdien heeft het al notoire Anonymous er – tot hun eigen verbazing – miljoenen volgers bij op sociale media.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Anonymous zich uitspreekt tegen racisme. In 2014 hebben de hackers namelijk al internetaanvallen gepleegd in het licht van de dood van Tamar Rice en Michael Brown.

Nog over anoniem gesproken: ook graffitikunstenaar Banksy heeft laten weten achter de beweging te staan door een foto van een kunstwerk op Instagram te plaatsen, gevolgd door een schriftelijk statement.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven