Even voorstellen: Arif Komaç

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

In de rubriek ‘Even voorstellen’ stellen wij de ambassadeurs van Mr. Studenten aan jullie voor. Dit keer is Arif Komaç aan de beurt.

Wat is je naam en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Ahmet Arif Komaç (roepnaam Arif). Ik ben geboren en bicultureel opgetogen in Amsterdam.

Aan welke faculteit studeer je en welk studieprogramma?
Ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam als laatstejaars bachelorstudent.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Een studiekeuze maken is voor iedere student wel een pittige opgave denk ik. Ik werd geprikkeld vanaf de derde klas op de middelbare school om na te denken over welk profiel ik zou gaan kiezen. Ik wilde alles doen, dat was een beetje mijn probleem. Ik wist nog niet waar mijn talenten lagen of waar ik echt passievol over was. Er werd mij toen maar verteld om een profiel te kiezen met exacte wetenschappen, omdat je later nog alle studierichtingen op zou kunnen. Zo geschied. Wist ik veel. Dacht ik toen. Een jaar later wist ik in ieder geval wat ik niet wilde doen: exacte wetenschappen. Ik kwam erachter een echte mensenmens te zijn en had sterke interesse in hoe de maatschappij in elkaar steekt.

Een periode volgde waarin ik veel peinsde over maatschappelijke studies. Maar ja, wordt het dan antropologie? Sociologie? Filosofie? Ik kwam weer terecht bij square one: Ik wil alles. Na de studies naast elkaar te leggen leek rechtsgeleerdheid toch de winnaar. Ik was voornamelijk geïnteresseerd in regels in de maatschappij. Het leek het minst abstract vergeleken met vergelijkbare studies. Filosoferen kon ik ook nog later doen of als hobby. Dus koos ik voor rechtsgeleerdheid op de VU. Sindsdien heb ik nooit meer teruggekeken.

Wat vind je het leukste rechtsgebied en waarom?
De rechtsgebieden die de grootste groepen mensen aangaan. Dus mijn top drie is dan staatsrecht, Europees recht of internationaal recht.

Ik vind het prachtig om te zien hoe overheden in elkaar steken, hoe wet- en regelgeving tot stand komt en welke belangen een rol spelen bij regelgeving. Ik hoop dan ook een carrière op te bouwen in deze rechtsgebieden zodat ik kan bijdragen aan bovenstaande zaken.

Wat vind je het minst leuke rechtsgebied en waarom?
Privaatrecht. Jakkie. Te gedetailleerd en complex voor mij. Het is ook meer toegespitst op de individu vaak, waar ik me toch liever bezighoud met het “grotere plaatje”. Ik erken echter zeker wel het belang van het privaatrecht maar laat het liever over aan anderen die er meer passie voor hebben dan ik.

Wat zijn je juridische ambities voor de toekomst?
Ik ambieer een carrière in het internationale werkveld. Als het te maken heeft met internationale betrekkingen of internationaal recht ben ik helemaal blij. Werken in Brussel, Straatsburg, New York of in ieder andere willekeurige land waar ik Nederland mag vertegenwoordigen lijken mij prachtige uitdagingen.

Als je in een tijdmachine kon springen wat betreft je studie, wat zou je dan anders doen?
Ik heb weinig spijt van mijn keuzes in de studie en als ik fouten heb gemaakt ben ik erg dankbaar voor de waardevolle lessen eruit. Als ik het meer dan één keer zou kunnen gebruiken zou ik wat cijfertjes opkrikken.

Welke tip zou je meegeven aan ‘nieuwe’ rechtenstudenten?
Probeer zo veel en snel mogelijk besef op te doen van wat je allemaal kunt met je studie. Kantoorbezoeken, studieverenigingen etc. kunnen je daarbij helpen. Je kunt namelijk werkelijk alle kanten op, dus het is goed om meteen al te kijken wat jou beter ligt en wat niet zodat je je zo snel mogelijk kan profileren. Ik zeg dit enkel vanuit het perspectief van tijdsverlies. Je studie zo snel mogelijk afronden met haast is ook niet goed. Ik hoor veel eerstejaarsstudenten zeggen dat ze het eerste jaar liever alles even aanzien en ik het tweede jaar beginnen aan stages of lidmaatschappen bij studieverenigingen. Zonde van je eerste jaar als je het mij vraagt!

Waarom is het volgens jou nuttig om zelf juridische stukjes te schrijven?
Een sterk woord en geschrift is een van de belangrijkste vaardigheden van een jurist. Alleen hierom al is het de moeite waard om zo veel mogelijk te schrijven. Maar het biedt je ook de kans om je te verdiepen in juridische kwesties die niet per se aan bod komen tijdens je studie. En het leukste ervan is dat je nog helemaal zelf bepaalt waarover! Een keer wat anders dan je verplicht inlezen in kwesties die je niet heel veel aangaan. Iemand zei me ooit: “als je het niet ergens hebt opgeschreven, dan staat het nergens.” Erg Cruyffiaans, maar het is wel blijven hangen.

Waarom moet iedereen Mr. Studenten in de gaten blijven houden de aankomende tijd?
Wat er op Mr. Studenten verschijnt gaat iedere rechtenstudent aan. Je vindt er artikelen over de perikelen in het leven van een rechtenstudent, ervaringen van medestudenten en tips om meer uit je studie te halen. Ik raad het je daarom aan Mr. Studenten in de gaten te houden in het algemeen. Kijk of je er wat van vindt en als je merkt dat een onderwerp onderbelicht blijft kun je zelfs voor ons schrijven! We hebben veel aan je feedback, tips en doen graag inspiratie van je op.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top