Formatieakkoord: het wachten waard?

De formatie heeft lang op zich laten wachten. Afgelopen week was het formatieakkoord al veelvuldig in het nieuws. Zowel via pushberichten als via socialmediakanalen is het akkoord gedeeld met de samenleving. Of het formatieakkoord met succes uitgevoerd gaat worden, is de vraag. Op social media wordt wisselend gereageerd op de formatie. In deze blog behandel ik enkele punten over het formatieakkoord.

Delen:

beeld: Depositphotos

Hoop, lef en trots, zo hebben de vier partijen het formatieakkoord genoemd. PVV, VVD, BBB en NSC hebben afgelopen week het langverwachte bericht gedeeld: formatieakkoord. Met dit akkoord presenteren de vier partijen vol trots en lef het akkoord dat de samenleving hoop moet geven. Of het akkoord ging komen, was lange tijd onzeker. Toch is er een akkoord bereikt. 

Het formatieakkoord

Het nieuwe kabinet zal een regeerprogramma opstellen met de punten uit het formatieakkoord. Het akkoord bestaat uit tien hoofdpunten. Enkele punten uit het akkoord vallen op. Deze punten zijn ook vaak gedeeld via verschillende kanalen. Een paar punten zijn:

  • Het pakket wordt het omvangrijkste en strengste asielpakket genoemd. Volgens het akkoord wordt het asiel- en migratiestelsel hervormd. Ook wordt het aantal asielzoekers teruggedrongen volgens het akkoord. 
  • Bestaanszekerheid is een ander onderwerp dat opgenomen is in het regeerakkoord. Met het akkoord zijn de vier partijen overeengekomen om de lasten van de inwoners van Nederland te verlichten. Met het invoeren van een extra schijf in de inkomstenbelasting wil de coalitie de lastenverlichting realiseren. 
  • Wonen en volkshuisvesting vallen ook op in het akkoord. Zo moeten jaarlijks 100.000 nieuwe woningen komen. Om jaarlijks nieuwe woningen te kunnen bouwen, moet er meer grond beschikbaar worden gemaakt. De coalitie wil verder de huurverhoging beperken voor mensen die al een huis hebben. Ook moet minimaal dertig procent van nieuwbouw voor sociale huur bestemd zijn. 
  • Infrastructuur is een ander veelbesproken punt. In het akkoord is namelijk opgenomen dat de snelheid op snelwegen de gehele dag ‘waar mogelijk’ 130 kilometer per uur gaat worden. 

Nieuwe premier?

Nu het formatieakkoord is bereikt, blijft nog een vraag resteren. Wie wordt de nieuwe premier van Nederland. Gelijk na het akkoord was de naam Ronald Plasterk genoemd als de potentiële premier van Nederland. Toch is maandag 20 mei duidelijk geworden dat Ronald Plasterk niet de nieuwe premier van Nederland gaat worden. Geruchten over de mogelijke patentfraude hebben de premierschap onmogelijk gemaakt. Ook ex-informateur Johan Remkes was niet positief over een potentiële premierschap van Ronald Plasterk. Wie de nieuwe premier gaat worden, is nu de vraag. Momenteel wordt een alternatief gezocht. 

Afsluitend

In deze blog heb ik een korte recap gegeven van de nieuwsberichten over de formatie. Nu is het nog de vraag wie de nieuwe premier van Nederland gaat worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven