Ga je mee op reis?

Delen:

“Advocaatje ging op reis, tiereliereliere. Advocaatje ging op reis, tierelierelom.” In dit kinderliedje liep het niet goed af met het advocaatje. Een graatje van een stokvis maakte een einde aan zijn leven. Best dramatisch. Gelukkig kan het ook anders. Tenminste, als je je goed voorbereidt op je reis.

Om mij heen zie ik veel juristen en advocaten die worstelen met dat graatje. Het verschil tussen wat je diep van binnen wilt en dat wat je uiteindelijk doet. Dit komt omdat we gewend zijn om onze kennis uit boeken te halen. Het rationele weten heeft voorrang. Maar als je jezelf niet toestaat om ook contact te maken met jouw emotionele weten, loop je het risico dat je niet de reis boekt die je graag wilt maken. Wat neem je mee als je op reis gaat? Een tandenborstel, deodorant, schone kleding; je kunt het allemaal op de plek van bestemming kopen. Het enige dat je echt nodig hebt, is je paspoort. Het bewijs dat jij bent wie je bent.

Dat paspoort wordt meestal eerst door je ouders geregeld. Voor de verlenging ervan ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk. Hoe je dat paspoort gebruikt, is aan jou. Welke reizen boek je ermee? Houd je meer van de zon of van de kou? Wil je liever backpacken of kies je voor een stedentrip?

Als je bijna klaar bent met studeren, mag je ook op reis. Soms eerst letterlijk om het werkende leven uit stellen. En als je er aan toe bent om een werkomgeving te kiezen, zul je moeten bepalen wat bij jou past. Hoe doe je dat? Net als met het boeken van een reis ga je aanbieders vergelijken. Maar niet eerder dan nadat je een beeld hebt van waar je heen wilt. Ga je rechtstreeks of liever met meerdere tussenstops? Regel je alles zelf of geef je de voorkeur aan een volledig georganiseerde reis? Reis je graag alleen of liever samen? En in hoeverre heb je behoefte aan impulsieve excursies? Als je jouw reisbehoefte in kaart hebt gebracht, kun je volmondig ‘ja’ zeggen tegen de aanbieder van jouw keuze en kan de reis beginnen. En heb je last van een graatje? Dan is het echt niet altijd nodig om een andere reis te boeken. Ga eens om de tafel met je huidige reisorganisatie. Zodat je samen kunt bepalen hoe je op jouw bestemming komt. Vergeet je paspoort niet!

Saskia Bultman-Beele is voormalig advocaat en oprichter van Legally Personal, een coaching- en trainingsbureau op het gebied van talent ont-wikkeling van legal professionals. Ze schrijft een maandelijkse blog over ‘talent ont-wikkeling’ in de juridische wereld.

Vragen en opmerkingen: info@legallypersonal.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven