Gebruik van een fake ID: wat zijn de gevolgen?

Delen:

Het is bijna vijf jaar geleden dat de wettelijke leeftijd voor alcoholgebruik omhoog ging van zestien naar achttien jaar. Veel minderjarigen zijn het daar niet mee eens en proberen dan ook om tóch de kroeg binnen te komen en dat biertje of wijntje mee te krijgen. Zo ook een zestienjarig meisje een aantal weken geleden in Utrecht. Zij werd betrapt met een ID-kaart die niet van haar was en belandde daardoor een nachtje in de cel.

ID-kaartfraude blijkt een vaak voorkomend probleem: de politie krijg elk weekend tientallen meldingen van horecagelegenheden. Volgens de wijkagent zijn veel jongeren zich niet bewust van hoe erg het is om de ID-kaart van je oudere vriend of vriendin te gebruiken. “Jongeren vinden dit soort identiteitsfraude kennelijk onschuldig. Maar ze moeten zich bewust zijn dat de gevolgen groot kunnen zijn. Zo groot zelfs, dat ze een nacht in de cel door kunnen brengen.” En of je nu je eigen ID laat vervalsen, een ID leent van je oudere broer of zus en zelfs als je er eentje uitleent; het is allemaal te kwalificeren als fraude en dus strafbaar. Onderzoeksresultaten van de NOS laten zien dat ruim de helft van de 5000 ondervraagden zich wel eens schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van een fake ID.

Op het moment dat je bij de ingang van een club wordt geweigerd omdat de beveiligers niet in je fake ID trappen, is natuurlijk meteen je avond verpest. Maar wat zijn juridisch gezien de consequenties? Bij identiteitsfraude legt het Openbaar Ministerie een boete op van 380 euro. Word je een tweede keer gepakt, dan moet je door naar bureau Halt. Ook voor de horecaondernemers hangt er een boete van 1360 euro boven het hoofd indien er alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de achttien jaar. Een bezoekje aan bureau Halt voor een excuusbrief, een taakstraf of een boete is natuurlijk erg vervelend. Het vervalsen van je identiteit kan echter ook op de lange termijn negatieve gevolgen hebben. Het kan namelijk zorgen voor moeilijkheden bij het aanvragen van een paspoort in de toekomst, of bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Het kan zelfs zo zijn dat je huidige legitimatiebewijs wordt ingenomen, waardoor het niet meer mogelijk is om te gaan reizen.

Om deze vorm van ‘criminaliteit’ tegen te gaan, komt de overheid deze zomer met een campagne om de gevolgen duidelijk te maken aan de jongeren. Hiervoor gebruiken ze de slogan ‘Wees eerlijk over je ID, want daar kom je verder mee’. Of dit nu ook daadwerkelijk zal zorgen voor een afname van het aantal fake ID’s, is nog maar de vraag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven