Geert Wilders veroordeeld voor groepsbelediging, maar geen straf. Hoezo?

Delen:

ENSCHEDE, NETHERLANDS - SEP 05: Political leader Geert Wilders of the Dutch center right party PVV during a radio interview, SEPTEMBER 05, 2012 in the Netherlands

Het gerechtshof in Den Haag heeft PVV-leider Geert Wilders op 4 september 2020 veroordeeld voor groepsbelediging. De politicus werd veroordeeld voor zijn uitspraken over ‘minder minder Marokkanen’. Voor het aanzetten tot discriminatie, waarvoor hij eerder werd veroordeeld door de rechtbank Den Haag, werd hij ditmaal vrijgesproken.

Op de verkiezingsavond van 19 maart 2014 vroeg Wilders het publiek in een Haagse café of zij ‘meer of minder Marokkanen’ wilden, waarop het publiek scandeerde: “Minder, minder.” Ruim zes jaar later oordeelde het gerechtshof dat de uitspraken van de politicus onnodig grievend zijn geweest. Uitlatingen mogen provocerend zijn, maar mogen niet bepaalde grenzen overschrijden. Dit geldt vooral waar het gaat om het respect voor de eer en goede naam en de rechten van anderen, aldus het hof in Den Haag.

Ondanks zijn veroordeling voor groepsbelediging legt het gerechtshof Geert Wilders geen straf op. Zo laat het hof meewegen dat de politicus al jaren een hoge prijs betaalt voor het uitdragen van zijn mening. Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van vijfduizend euro, maar het gerechtshof gaat hier dus niet in mee. Een veroordeling op zich zou al voldoende moeten zijn. Geert Wilders heeft laten weten dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad tegen de veroordeling van het gerechtshof in Den Haag.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven