Gemak dient de mens

Delen:

De beste manier om je als dienstverlener in de klant te verplaatsen is om zelf eens klant te zijn. Niet door het plegen van een misdrijf of strafbaar feit maar in mijn geval had ik een notaris nodig. Het ging om een standaardmodel die op een paar punten op mijn situatie diende te worden aangepast. Dat is iets wat ik eigenlijk net zo goed zelf kan doen mits ik over het juiste model beschik. De tarieven voor dergelijke standaardwerkzaamheden zijn jarenlang kunstmatig hoog gehouden totdat de markt werd opengesteld en er zelfs bij de Hema tegen aanzienlijk lagere prijzen op eenvoudige wijze een testament of samenlevingscontract kan worden verkregen.

Ook in de advocatuur zijn er vele ‘standaard’-werkzaamheden waarvoor op zich geen advocaat nodig is, maar wel kennis van zaken voor het op de juiste wijze indienen van bepaalde verzoeken en klaagschriften. Zelfs het instellen van hoger beroep of cassatie kan tegenwoordig digitaal per e-mail. Voor dergelijke werkzaamheden is de consument al gauw een paar honderd verder, zelfs als men in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit bracht mij op het idee om de benodigde formulieren voor de ‘doe het zelver’ ter beschikking te stellen. Maar dan wel zo dat de instanties, zoals rechtbanken, openbaar ministerie en andere instellingen er mee uit de voeten kunnen en de documenten dus rechtsgeldig zijn, net als bij de notaris.

Dit geldt voor vele procedures in het strafrecht, zoals een klaagschrift bij een inbeslagname, schadevergoedingen, bezwaar tegen afstaan DNA of het omzetten van een taakstraf, verzet tegen een strafbeschikking dan wel een beklag tegen het niet vervolgen van een strafbaar feit nadat er aangifte is gedaan en nog vele andere procedures.

Omdat het gemak de mens dient en de mens steeds vaker vanachter de computer zaken regelt, is onze website uitgebreid met een module waarmee dit allemaal mogelijk is. Dit project is Juridische Hulp Online gedoopt. Een soortement van ‘KEI’-project voor het strafrecht. Op deze wijze wordt de burger in de gelegenheid op snelle wijze de juiste procedure te voeren die het strafrecht betreffen en hoeft er niet betaald te worden voor zaken die men net zo goed zelf kan regelen. Hierdoor kunnen zaken sneller en efficiënter afgehandeld worden hetgeen zorgt voor een eenvoudige en laagdrempelige toegang tot de rechter. Ook als advocaat is het zaak om in beweging te blijven. Van stilzitten zijn weinig mensen wijzer geworden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven