Gerechtsdeurwaarders halen inspiratie over bankbeslag uit de Balkanlanden

In Albanië doen ze het al: bankbeslag leggen onder de Centrale Bank. Dat wil de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) ook wel. Hier moeten deurwaarders maar zien te achterhalen waar een debiteur bankiert en hoeveel er op de rekening staat. En er geldt een beslagvrij bedrag per rekening, “wat niet de bedoeling is geweest van die regeling”.

Delen:

Gerechtsdeurwaarders halen inspiratie over bankbeslag uit de Balkanlanden - Mr. online
Foto: Depositphotos

Begin april bracht een afvaardiging van gerechtsdeurwaarders uit vijf Balkanlanden (Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië, Montenegro en Servië) een bezoek aan Nederland. Dit bezoek werd gefaciliteerd door het CILC (Center for International Legal Cooperation), samen met de KBvG. Met de bezoekers werd gesproken over actuele ontwikkelingen, zoals het digitaal beslagregister, de schuldenwijzer en de communicatiestrategie van de KBvG. Dat maakte een behoorlijke indruk, schrijft KBvG-voorzitter Chris Bakhuis in een column op de website van de gerechtsdeurwaarders: “Tijdens de koffiepauze kwam een deelnemer van de delegatie naar mij toe en zei: We are far behind.Bakhuis spreekt van een ‘prachtig compliment’.

Executieverkoop

Duidelijk werd dat de werkwijze van deurwaarders in Nederland nogal afwijkt van die op de Balkan. Hier is belangrijk, naast het ten uitvoerleggen van vonnissen: een minnelijke incasso en het zoeken naar tijdige oplossingen. “Onze focus ligt erop dat wij maatwerk leveren, zodat het niet hoeft te komen tot een executieverkoop van inboedel of tot een ontruiming.” Op de Balkan wordt geen ‘opportuniteitsafweging’ gemaakt: betaalt een debiteur niet, dan wordt altijd tot verkoop van de inboedel overgegaan of er wordt ontruimd, met alle nadelige sociale gevolgen van dien. “Er dus veel belangstelling voor onze wet- en regelgeving op dit gebied.” De delegatie ging ook op bezoek bij twee gerechtsdeurwaarderskantoren en er waren presentaties van het Bureau Financieel Toezicht en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bankbeslag

Maar de delegatie leerde niet alleen iets over de Nederlandse deurwaarderspraktijk, Bakhuis deed ook inspiratie op uit de Balkan. Een zo’n best practice komt uit Albanië. Daar wordt bankbeslag gelegd onder de Centrale Bank, waardoor in één keer alle bankrekeningen bij alle banken zijn geblokkeerd. Bakhuis: “Het zou prachtig zijn als we dit in Nederland ook zouden kunnen realiseren.”

Beslagvrij bedrag

Volgens Bakhuis is het nu nog een zoektocht om te achterhalen waar een debiteur bankiert. “En dan weten we nog steeds niet hoeveel er op een rekening staat. Bovendien hebben we per bankrekening een beslagvrij bedrag te respecteren – wat niet de bedoeling is geweest van die regeling. Uiteraard heeft iedereen recht op het bestaansminimum, maar niet per bankrekening. Eén centraal bankbeslag met het bijbehorende beslagvrije bedrag lost ook dit probleem op.” Nederland werkt momenteel aan een centraal bankregister en de KBvG hoopt dat er dan ook een centraal bankbeslag wordt ingevoerd. “Dit staat met stip genoteerd op de wensenlijst van de KBvG.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven