Gezichtsverlies van het OM: kroongetuige Nabil B. zegt contract op

Delen:

De zaak rondom vermeend topcrimineel Ridouan T. houdt de gemoederen in ons land al voor een lange tijd bezig. Na de constatering dat Ridouan zich naar alle waarschijnlijkheid in het buitenland schuilhoudt is er een nieuwe klap voor het Openbaar Ministerie: de kroongetuige zegt het contract met justitie op.

Ridouan T. wordt door het Openbaar Ministerie gekoppeld aan ruim vijf verschillende liquidaties. Zoals in vrijwel iedere liquidatiezaak, denk met name aan het Passageproces, is het lastig om voldoende bewijsmateriaal te vergaren om tot een veroordeling te komen. De enige manier om door te breken in het proces is door gebruik te maken van kroongetuigen. Het gebruik van kroongetuigen is nog altijd een heikel punt, er ontstaat vrijwel altijd ophef over deze zogeheten ‘deals met criminelen’.

In dit specifieke proces heeft kroongetuige Nabil B. verschillende verklaringen afgelegd in ruil voor bescherming door Justitie. Alleen, de zaak krijgt een bijzondere ommekeer. Nabil B. heeft namelijk aangegeven dat hij het contract met Justitie opzegt. De reden voor deze opzegging is het feit dat hij zich bedonderd voelt door het Team Getuigenbescherming. Niet geheel onbegrijpelijk, zijn jongere broer werd vorig jaar in Amsterdam al doodgeschoten. Naast de vrees voor zijn veiligheid van zijn familie, is Nabil B. bezorgd over een mogelijke overplaatsing naar een normale gevangenis. Op dit moment bevindt hij zich nog altijd in een afgezonderde vleugel in de EBI in Vught.

Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van Nabil B. heeft geen commentaar gegeven op deze opzegging van het beschermingscontract. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor het algehele proces. De oudere verklaringen die door Nabil B. zijn gegeven zullen in het dossier blijven zitten, maar het is goed mogelijk dat Nabil B. zal weigeren om aanvullende getuigenissen af te leggen. Dit zou mogelijkerwijs complicaties met zich mee kunnen brengen die de veroordeling van Ridouan T. in de weg kan staan. Dit tweede grootschalige liquidatieproces van Nederlandse bodem zou nog wel eens een onverwachte wending kunnen nemen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven