Grote kans op succes bij beroep tegen boete

Delen:

verkeersboete
foto: Depositphotos

Slechts vier procent van de mensen die in 2018 een verkeersboete kregen vocht de beslissing van de officier van justitie aan. Degenen die dit wel doen krijgen vaak gelijk. Een kwart krijgt gelijk op inhoudelijke gronden, en in een kwart van de zaken wordt de boete na een inhoudelijke beoordeling aan iemand anders opgelegd. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Wie het niet eens is met een verkeersboete kan hiertegen bezwaar aantekenen bij de officier van justitie. Dergelijk in beroep gaan heeft zin. Vorig jaar werd in 430.365 zaken beroep aangetekend tegen een beslissing van de officier van justitie, op een totaal aantal boetes van 9.182.571. Een groot deel van die beroepen (ruim 100.000) werd ingediend door een leasemaatschappij of verhuurbedrijf. Al deze beroepen worden gegrond verklaard, “immers niet de leasemaatschappij of verhuurbedrijf moet de ontvangen beschikking betalen, maar de betreffende bestuurder”, aldus het OM. “De boetes zijn daarmee wel terecht opgelegd, maar voor een andere persoon bestemd.”

Gegrond

Van alle overige beroepen werd het beroep in ruim een derde van de zaken gegrond verklaard (107.300 zaken) waarna de boete werd vernietigd, of deels gegrond verklaard waarna de boete niet werd vernietigd maar gewijzigd (5.650 zaken).

In bijna 180.000 zaken werd het beroep afgewezen of niet-ontvankelijk verklaard omdat het te laat of incompleet was ingediend (26.077 zaken). In ruim 11 duizend zaken is (nog) geen beslissing genomen.

“Als er goede inhoudelijke argumenten worden aangevoerd waarom een beschikking niet had moeten worden opgelegd, kan een beroep gegrond worden verklaard. Mocht dat bijvoorbeeld bij bepaalde overtredingen vaak gebeuren, dan signaleren we dat en worden in overleg met de betreffende opsporingsinstantie maatregelen genomen”, aldus het OM.

Kantonrechter

In beroep gaan tegen een boete kan digitaal via de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) van het ministerie van Justitie en Veiligheid of met een brief aan de officier van justitie. Betrokkenen die het niet eens zijn met de beslissing van de officier van justitie kunnen binnen zes weken na deze beslissing in beroep gaan bij de kantonrechter via het Digitaal Loket Verkeer of door het beroep per post te sturen naar Parket CVOM.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven