Han Jongeneel: ‘Ga in de rechtszaal kijken. Niet één keer, maar vaker’

Delen:

Han Jongeneel (60), studeerde in 1979-1985 bij de Rijksuniversiteit Utrecht, nu is hij senior-rechter bij de Rechtbank Amsterdam. Voor Mr. Studenten blikt hij terug op zijn studententijd.

Han Jongeneel studeerde af in het privaatrecht. Na zijn studie werkte hij elf jaar bij de Vrije Universiteit, waar hij in 1991 (cum laude) promoveerde op Algemene voorwaarden. Daarna werd hij in 1997 rechter bij de Rechtbank Amsterdam, waar hij nu als senior-rechter werkzaam is in het team Handelszaken.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering: mijn student-stage bij een advocatenkantoor. Mijn slechtste herinnering: dat ik in 1984 het tentamen Nieuw BW niet gehaald heb. Ik had dat semester wat te veel nevenactiviteiten naast de studie… Twee jaar later stond ik niettemin bij de VU voor de eerstejaars en doceerde het Nieuw BW.

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
De meeste vakken vond ik wel interessant. Alleen procesrechtelijke vakken leven niet zo als je student bent. Je moet in de praktijk werken om te merken dat niet alleen het ‘wat’ maar ook het ‘hoe’ van het recht van belang is. Wat me bijzonder is bijgebleven: de heel nuttige ervaring om bij strafrecht verplicht een strafzaak bij te wonen. En het vak ‘prakticum privaatrecht’ waarbij je elke week over een bepaald onderwerp een paper of iets dergelijks schreef.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Ik denk met veel plezier terug aan de colleges burgerlijk recht van professor Hondius in 1980-1981 en heb bij hem ook mijn scriptie geschreven. Later werd hij ook mijn copromotor. Hij schrijft in Ars Aequi nog steeds zeer lezenswaardige columns en overzichten die getuigen van een zeldzame brede kennis en interesse. En deze maand nog een extra bijdrage van zijn hand in Ars Aequi over het juridisch hoogleraarschap, gekruid met een prettige dosis humor.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Als ik het curriculum van mijn eigen studie met terugwerkende kracht mocht bijstellen, zou ik al in een vroeger stadium een praktijkervaring hebben ingebouwd.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ga in de rechtszaal kijken! Bij strafzaken, maar zeker ook bij bestuurszaken en civiele zaken. En niet één keer, maar wat vaker.

Han Jongeneel is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

(foto Jan Knol)

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven