Hanna Sevenster (Raad van State) een beetje verliefd

Hanna Sevenster studeerde af in de jaren tachtig, en nu is zij - sinds een kleine week - voorzitter van de Vreemdelingenkamer. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Hanna Sevenster 'toen' (1984)

Hanna Sevenster (1963) studeerde rechten in Leiden. In 1992 promoveerde ze daar op Milieubeleid en gemeenschapsrecht. Tussen 1994 en 2001 was zij advocaat, vanaf 1996 ook deeltijdhoogleraar internationaal milieurecht aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 werd zij hoofd van de afdeling Europees recht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2007 werd zij lid van de Raad van State, per 1 december 2022 is zij voorzitter van de Vreemdelingenkamer van de Raad van State. Sevenster was ook enkele jaren professioneel volleybalster in Italië.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
De beste is de vrijheid en onbezorgdheid die ik had als student. De slechtste dat ik vol bezieling en met bloed, zweet en tranen een paper had geschreven en toen een erg zuinige waardering kreeg. Gek dat zoiets toch blijft hangen. Omdat een paper meer dan een tentamen voelt als iets van jezelf denk ik.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Favoriet was internationaal recht, echt een vak waar je als student door geïnspireerd kunt raken. De wereld verbeteren, landen die samen mooie verdragen sluiten, mensenrechten beschermen, het Vredespaleis. Het minste burgerlijk procesrecht. Erg technisch en als student kun je daar geen levendig beeld bij krijgen. 

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik ben in het algemeen niet iemand van zogenaamde ‘leermeesters’, maar professor Kooijmans van internationaal recht (later rechter bij het Internationaal Gerechtshof) kwam aardig in de buurt. Hij was erg inspirerend en bovendien heel aardig en hartelijk. Ik denk dat ik als student stiekem een beetje verliefd op hem was. 

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Er was toen nog niet veel aandacht voor presenteren en weinig begeleiding bij werkstukken schrijven. Er had van mij meer van dat praktijkwerk in mogen zitten. Het curriculum zelf was voor civiel effect met een internationale specialisatie denk ik best geschikt. Er zijn natuurlijk altijd vakken die je zelf minder boeiend vindt, maar dat hoort erbij.

Hanna Sevenster (foto: Raad van State)

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Dat is een lastige. De druk is tegenwoordig zoveel groter, de keuzes zijn oneindig. Wie ben ik als ouwe bok om daarover advies te geven. Gelukkig is de arbeidsmarkt voor juristen nu ook heel gunstig. Mijn advies zou daarom toch zijn: gebruik je studietijd om te doen wat je echt boeit, en kies niet alleen voor de beste perspectieven op een (goed betaalde) baan als je daar niet gelukkig van wordt. Laat je niet leiden door zorgen over later. Als ik zo om me heen kijk is er een breed scala aan loopbanen denkbaar. Vaak ben je op je best als je doet wat je echt interessant vindt. Werkgevers kunnen bovendien zeker waarderen als mensen bevlogen zijn en duidelijke keuzes maken.

Hanna Sevenster is deze week ook Mr. van de week. Benieuwd naar het verhaal? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven