Heb je vermogen? Dat wordt binnenkort anders belast

Al sinds het bestaan van box 3 luidt er kritiek op de wijze waarop er belasting werd geheven over (de winst op) vermogen. Wat wordt nu het alternatief?

Delen:

Je hield ervan of je walgde ervan: box 3, ook wel de pretbox genoemd. Bij box 3 was het zo dat er een fictief rendement werd verondersteld. Dit betekent dat je geluk had als je rendement hoger was dan dat fictieve percentage, maar vette pech had als je minder rendeerde. Die vette pech was kortgezegd zo erg dat de Hoge raad dit in strijd vond met het eigendomsrecht van het Europese verdrag voor de rechten van de mens.

Experts zijn blij verrast. Staatssecretaris Marnix van Rij heeft ervoor gekozen een vermogensaanwasbelasting in te voeren vanaf 2025. Dit houdt in dat wanneer je vermogen op papier stijgt, je over de stijging van je vermogen moet afrekenen. Bezit je bijvoorbeeld 200.000 euro aan aandelen op 1 januari, en zijn deze aan het einde van het jaar 300.000 euro waard, dan betaal je belasting over de 100.000 euro die je aandelen meer waard zijn geworden. Dit systeem vereist niet dat je de winst hebt gerealiseerd, wat in dit voorbeeld zou betekenen dat je belasting moet betalen terwijl er eigenlijk geen euro in je portemonnee is beland.

Tot 2025 komt er spoedwetgeving, waarbij de systematiek ongeveer hetzelfde blijft zoals het al was, maar de manier waarop je vermeende rendement wordt vastgesteld, beter aansluit op de realiteit.

Hoe worden spaarders gecompenseerd?

De vraag die nu overblijft is hoe de gedupeerden, zoals spaarders die in het verleden te hard belast werden, nu worden gecompenseerd. De staatssecretaris is er nog niet over uit of alleen de mensen die tegen hun aanslag in bezwaar gingen gecompenseerd moeten worden, of ook de mensen die dachten te kunnen vertrouwen op de regelgeving en niet in bezwaar gingen. De crux is in elk geval dat herstel tussen de 2,4 en 11,7 miljard euro gaat kosten. De keuze om wie te compenseren, speelt natuurlijk een grote rol in wat het herstel gaat kosten.

Al met al is dit voor velen een zegen en tegelijkertijd een heel grote hoofdpijn, want dit is een zak met geld die we nu eigenlijk echt niet kunnen missen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven