Herdenking 100 jaar Hoornse taartarrest

Delen:

taart-verjaardag-amsterdamDe Hoornse acteur Frederik de Groot beeldt met authentiek historisch beeldmateriaal uit 1910 vrijdagavond 28 oktober het Hoornse taartarrest uit. Met deze voorstelling én een voordracht van de Hoornse strafrechtadvocaat H. ter Brake herdenken de gemeente Hoorn en het Westfries Archief de 100ste verjaardag van het zogeheten Hoornse Taartarrest.

Het arrest is een beroemde principe-uitspraak van de Hoge Raad vanwege een moordzaak in Hoorn. Het Hoornse Taartarrest is nog altijd van grote betekenis en is verplichte studiekost voor iedere student Nederlands recht.

In de Noorderkerk is de officiële herdenking van het Hoornse Taartarrest. Zo is er ’s middags speciaal voor juristen een lezing van prof. mr. B.E.P. Myjer (rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en bijzonder hoogleraar Mensenrechten aan de VU) over de betekenis van het arrest. Mr. E.J. van der Molen, president van de Rechtbank Alkmaar, zal het onderwerp inleiden.

Inwoners van Hoorn en andere belangstellenden zijn welkom bij het avondprogramma in de Noorderkerk. Daar geeft acteur Frederik de Groot een voorstelling. De Hoornse strafrechtadvocaat en docent aan de VU mr. dr. H.K. ter Brake zal vervolgens stilstaan bij de betekenis van het arrest.

Honderd jaar geleden overleed in Hoorn de echtgenote van gemeentebode Willem Markus na het eten van een taart. Het was meteen duidelijk dat er gif in had gezeten en dat niet mevrouw Markus, maar haar man het doelwit van de aanslag was geweest. Al snel werd de dader, een oud-collega, opgepakt. Hoewel de dader niet de vrouw van de marktmeester wilde vermoorden, werd hij toch wegens moord veroordeeld. Dat de verkeerde persoon overleed, veranderde de verwerpelijke daad volgens de Hoge Raad niet in doodslag. Het juridisch principe dat hierdoor werd vastgelegd, staat bekend als ‘voorwaardelijke opzet’.

Belangstellenden kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden via http://tinyurl.com/hoornse-taart of door een e-mail te sturen naar taart@wfa.nl. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk: 0229 282500.
De bijeenkomst in de Noorderkerk duurt van 20.00 tot 22.30 uur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven