Onderhand verbaast niemand zich waarschijnlijk meer over het beleid dat de Verenigde Staten hanteren voor bezoekers. Na het spraakmakende inreisverbod, waarbij burgers uit overwegend islamitische landen de Verenigde Staten niet in mochten, zijn er nu ook andere groepen wiens toegang wordt ontzegd.
Het Internationaal Strafhof (ISH) ziet op oorlogsmisdaden, genocides, misdaden tegen de menselijkheid en misdaden van agressie. Het krijgt aardig wat kritiek, voornamelijk vanuit Afrika, omdat het lijkt alsof het ISH minder internationaal is dan de naam doet denken. Afrikaanse landen hebben het gevoel alsof zij het doelwit zijn van dit mechanisme, terwijl er globaal gruweldaden plaatsvinden en dus niet alleen in/door Afrika.
Op dit moment is er veel ophef rondom het ISH wegens een mogelijke vervolging van oorlogsmisdaden die zijn begaan door de Verenigde Staten. In 2017 heeft de aanklager van het ISH, Fatou Bensouda (Gambia), een verzoek gedaan om toestemming te krijgen om zo weer op onderzoek uit te gaan naar de eventuele oorlogsmisdaden die hebben plaatsgevonden in Afghanistan vanaf 2003. Hierbij wil ze kijken naar de bijdrage van Afghaanse actoren, maar ook naar die van de Verenigde Staten.
In maart heeft Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaard dat de visums zullen worden ingetrokken van iedereen die betrokken is bij het onderzoek naar de oorlogsmisdaden door de Verenigde Staten in Afghanistan. Het argument hiervoor, en voor sancties die misschien nog zullen volgen, komt eigenlijk neer op het feit dat de Verenigde Staten met een reden geen lid is van het ISH.
Begin april hebben zij de daad bij het woord gevoegd; het visum van Fatou Bensouda is daadwerkelijk ingetrokken. Bensouda en het ISH laten zich niet uit het veld slaan; zij staan nog steeds achter het onderzoek naar de situatie in Afghanistan.
Ook in Nederland ervaren advocaten problemen met het reizen naar de Verenigde Staten. Het ziet ernaar uit dat advocaten die terreurverdachten bijstaan of hebben bijgestaan het land niet (gemakkelijk) in kunnen.