Nataschja Hummel: “Het is nooit te laat om te beginnen aan een tweede loopbaan”

Delen:

De uitreiking van de ponjaard aan Nataschja Hummel (l) door de voorzitter van de Senaat van het Korps Adelborsten, na afloop van de Korpsintroductie. Een dag later volgde haar officiële installatie als adelborst (najaar 1997).

De eerste studie van Nataschja Hummel was de opleiding tot officier Elektrotechnische Dienst. Tien jaar later ging ze rechten studeren. Ze combineert nu beide studies. Haar advies voor jou: “Mocht je ooit het gevoel hebben dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, weet dan dat het nooit te laat is om te beginnen aan een tweede loopbaan.”

Nataschja Hummel (1979) is docent arbeidsrecht aan Universiteit Utrecht. In 1997 begon zij aan de vijfjarige opleiding tot officier Elektrotechnische Dienst aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Vervolgens heeft zij tien jaar gediend bij de Koninklijke Marine. Vanaf 2007 combineerde zij haar baan als militair met een deeltijdstudie rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op 8 oktober promoveerde zij daar op het proefschrift ‘De bijzondere rechtspositie van de militair’.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Omdat ik in deeltijd heb gestudeerd, heb ik niet deelgenomen aan het studentenleven. Voor mij speelde zich dat al eerder af aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Mijn herinneringen aan mijn rechtenstudie beperken zich hierdoor dus tot de collegebanken en (heel veel) zelfstudie. Slechte herinneringen heb ik niet; goede wel. Het eerste college dat ik volgde, was gelijk een schot in de roos. Als deeltijdstudent kon ik na het kerstverlof instromen en daarom begon ik niet met het inleidende vak maar met Encyclopedie der Rechtswetenschap. Prof. mr. Soeteman legde ons bijvoorbeeld de vraag voor waarom we eigenlijk recht hebben. Dat zette aan tot denken – en tot verder studeren.

Nataschja Hummel (Universiteit Utrecht) ‘nu’

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Laten we beginnen met mijn minst favoriete vak. Dat was Internationaal Privaatrecht. Vanwege mijn technische achtergrond zag ik dit als een flow-chart. Ik vond het weinig uitdagend. Mijn favoriete vak was Sociaal Recht in de master. Ik had gekozen voor de afstudeerrichting arbeidsrecht en dit vak vormde de kern daarvan. Niet alleen de onderwerpen, maar ook de bevlogenheid van de docenten en de persoonlijke aanpak, maakte dat ik dit vak met veel plezier heb gevolgd.

Wie was voor u tijdens uw rechtenstudie een inspiratiebron?
Dat is zonder twijfel mijn scriptiebegeleider (en latere collega en promotor) Willemijn Roozendaal. Zij heeft een bijzondere scherpe kijk op het (arbeids)recht. Met haar vragen en feedback wist zij mijn scriptie (en proefschrift) naar een hoger niveau te tillen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik denk niet dat ik iets zou willen veranderen. En, als ik later toch iets mis, is er altijd nog de mogelijkheid om me erin te verdiepen.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Mocht je ooit het gevoel hebben dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, weet dan dat het nooit te laat is om te beginnen aan een tweede loopbaan. Ik heb er absoluut geen spijt van gehad dat ik de overstap heb gemaakt van techniek naar rechten. Ook heb ik niet het gevoel dat ik tijd heb verloren door mijn initiële keuze. Zonder de kennis en ervaring die daardoor heb opgedaan, zou ik een andere jurist zijn.

Nataschja Hummel is deze week ook Mr. van de week.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven