Het nut van rechtsvergelijkend onderzoek

Rechtsvergelijkend onderzoek – het vergelijken van rechtssystemen om zo tot nieuwe inzichten te komen over het eigen recht – in de juridische opleiding kan inspirerend, verrijkend en leuk zijn. Het is de moeite waard om eens een rechtsvergelijkend vak te volgen. Benieuwd waarom? Lees dan verder.

Delen:

foto: Depositphotos

In de rechtspraktijk wordt er constant gewerkt met rechtsregels, juridische beginselen en doctrines. Deze regels, beginselen en doctrines hebben zich gaandeweg ontwikkeld tot de huidige vorm. Nederland komt, net als vele andere Europese landen, uit de civiele traditie en de rechtssystemen van deze landen komen dus op veel gebieden overeen. Rechtssystemen uit de civiele traditie hebben vaak geworsteld met dezelfde juridische vragen als de vragen waar wij ons in Nederland mee bezig hebben gehouden, maar zij hebben deze vragen vaak net iets anders beantwoord en hebben zich dus op dogmatisch gebied anders ontwikkeld.
Rechtsvergelijkend onderzoek loont, omdat het vaak niet self-evident is dat de juridische dogmatiek er uit moet zien zoals die er bij ons uitziet. Als je bezig bent met juridisch onderzoek is het nuttig om te kijken hoe de landen om ons heen een bepaalde kwestie behandeld hebben. Ten eerste kan dit ons eigen recht in de juiste context plaatsen en ten tweede kan het van belang zijn bij het interpreteren van rechtsregels. 

In het licht van de Europese samenwerking is er in Europa ook een ontwikkeling gaande met betrekking tot rechtsvergelijkend onderzoek. Het civiele recht van de Europese staten groeit steeds dichter tot elkaar en dit leidt ook tot grootschalig onderzoek. Mede wegens deze huidige ontwikkelingen kan rechtsvergelijkend onderzoek zeer nuttig zijn.

Ontwikkeling

Rechtsvergelijkend onderzoek kan ook heel nuttig zijn voor je eigen ontwikkeling. Het leren over het recht van andere landen plaatst ons eigen recht in de juiste context waardoor het ook makkelijker te begrijpen en makkelijker toe te passen is. Het leert je ook algemene kennis over de geschiedenis van het recht, omdat je de rechtsgeschiedenis moet begrijpen om goed rechtsvergelijkend onderzoek te doen. Deze dingen leiden tot een groter intuïtief begrip van het recht en dat is iets wat iedereen kan helpen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven