Het regeerakkoord en de fiscaliteit

Het recentelijk gepubliceerde regeerakkoord ziet niet enkel op het klimaat, onderwijs en de zorg. Belastingen spelen ook een rol in het regeerakkoord, de coalitie spreekt zelfs uit de ambitie te hebben het belastingstelsel te vereenvoudigen en te hervormen.

Delen:

(foto: Depositphotos-Syda Productions)

Afgelopen jaren is er enorm veel discussie geweest over de wijze waarop spaargeld en beleggingen worden belast. In box 3 wordt nu namelijk het fictief rendement op spaargeld en beleggingen belast in plaats van het daadwerkelijk genoten rendement. In het regeerakkoord staat dat per 2025 een nieuw box 3-stelsel wordt geïmplementeerd op basis van reëel rendement. Ook krijgen minder burgers te maken met box 3 aangezien het heffingsvrij vermogen komt te liggen op ongeveer 80.000 euro.

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire heeft zichtbaar invloed gehad op het regeerakkoord. Zo wordt er in totaal 14 miljoen euro gereserveerd voor laagdrempelige fiscale rechtshulp en directe fiscale bijstand. Ook gaan hardheidsclausules een grotere rol spelen. Door gebruik te maken van een dergelijke clausule kan een onredelijke uitkomst van een wettelijke bepaling worden voorkomen. De belangrijkste verandering is wellicht het afschaffen van de toeslagen. Hiermee wordt een complex onderdeel van de fiscaliteit weggenomen. Helaas staat er niet in het regeerakkoord opgenomen wat er voor het toeslagenstelsel in de plaats gaat komen.

Huizenmarkt

Dat de coalitie de situatie op de huizenmarkt probeert te veranderen door middel van fiscale maatregelen komt ook duidelijk naar voren. Een maatregel die de situatie op de huizenmarkt moeten veranderen is de afschaffing van de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de aanschaf van een eigen woning. Op deze schenkingsvrijstelling is veel kritiek geweest, het zou de kinderen van rijke ouders bevoordelen op de huizenmarkt. Een andere fiscale maatregel ziet op een verhoging van de overdrachtsbelasting van 8 naar 9 procent voor beleggers of particulieren die niet zelf in de gekochte woning gaan wonen.

Hervorming?

Dat het regeerakkoord invloed heeft op de fiscaliteit mag duidelijk zijn. Om deze veranderingen een hervorming (of de eerste stappen daartoe) te noemen gaat wel wat ver. Toch lijken mij de voorgenomen maatregelen geen verkeerde. Het is wellicht beter om te spreken van stappen in de goede richting in plaats van stappen richting een hervorming.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven