Hoe Meek Mill en Jay-Z Amerika veranderen

Delen:

Toen Meek Mill in 2017 werd opgepakt nadat hij zijn proeftijd had geschonden ontstond er veel ophef binnen en buiten de muziekwereld. Ten eerste omdat hij een proeftijd had die toen al tien jaar liep en ten tweede omdat hij wellicht een straf van maar liefst twee tot vier jaar zou kunnen krijgen door het maken van zogeheten “wheelies” op zijn crossmotor. Nu hij vrij is probeert hij samen met anderen zijn steentje bij te dragen aan een verandering binnen het Amerikaanse rechtsstelsel.  

Meek Mill, Jay-Z en de eigenaren van grote American Footballteams, waaronder van het Super Bowl team New England Patriots, hebben hun krachten gebundeld om te strijden voor de hervorming van het nationale rechtssysteem en dan met name voor minderheden. Samen vormen zij de “REFORM Alliance” en zullen zij onder leiding van Van Jones hun doelen proberen te bereiken. Van Jones werkt voor CNN, is Obama’s adviseur geweest bij het creëren van groene banen en hij houdt zich al jaren bezig met hetgeen waar the REFORM Alliance voor staat.

De doelstellingen van deze organisatie zijn de problematiek aan het licht brengen, hoop bieden en achterhaalde wetten veranderen. Neem bijvoorbeeld de regels omtrent de proeftijd; door de kleinste overtredingen is het mogelijk dat mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen zodra ze worden opgepakt en dus nooit meer de gevangenis uitkomen. Het is helaas ook zo dat deze veroordeelden voor de rest van hun leven vastzitten aan een proeftijd én, mede hierdoor, door het meest geringe constant in de gevangenis belanden. Het systeem is in die zin te uitzichtloos en disproportioneel, voornamelijk voor minderheden. Van Jones illustreerde dit als volgt: hij groeide op in een wijk waar de Afro-Amerikanen de meerderheid waren en ging naar Yale. In zijn wijk kregen de jongeren voor druggerelateerde delicten wel tien tot twintig jaar, terwijl zijn studiegenoten evengoed drugs gebruikten. Met de laatstgenoemde groep gebeurde er of niets of een klein gedeelte werd naar de afkickkliniek gestuurd.

Ik ben ontzettend benieuwd naar de impact van deze organisatie en wie zich hierbij zal aansluiten. Hier kun je zien hoe Meek Mill zijn verhaal vertelt en uitlegt wat de REFORM Alliance wil doen.

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven