Hoe worden wetten gemaakt? Podcast ‘De Wettenfabriek’ geeft een inkijkje

“Hoe minder mensen ervan weten hoe worsten en wetten worden gemaakt, des te beter slapen ze”, zei de Duitse Rijkskanselier Otto von Bismarck lang geleden. Voor degenen met een sterke maag is er sinds kort niettemin een podcast die het aandurft: in De Wettenfabriek horen we hoe wetgeving tot stand komt.

Delen:

ab6765630000ba8a0c438c22e5a36bde48a7fcff-be6ff007

Juristen werken dagelijks met wetten. Maar hoe worden die gemaakt? In De Wettenfabriek, een initiatief van de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen en het Kenniscentrum voor beleid en regelgeving van J&V, geven deskundigen binnen en buiten de Rijksoverheid een kijkje in de keuken. De podcastreeks is in februari van start gegaan; inmiddels verschenen er twee afleveringen.

Hoe zat het ook alweer?

Toegegeven, de meeste juristen zullen (althans in de eerste twee afleveringen) niet heel veel nieuws horen in De Wettenfabriek. Het wetgevingsproces zal voor velen gesneden koek zijn. Maar degene bij wie het allemaal weer wat is weggezakt, wordt op luchtige wijze weer helemaal bijgepraat. En ook voor de ingevoerde biedt de behandeling vanuit meerdere invalshoeken door de verschillende betrokkenen – van wetgevingsjurist tot bewindspersoon – een interessante inzage.

Van wil naar wet

In de eerste editie werd het licht geschenen op de reis die een wet aflegt, van het initiële idee tot de uiteindelijke plaatsing in het Staatsblad. De nieuwe Alcoholwet vormde de casus; aan tafel zaten wetgevingsjurist Ineke Plooij, wetgevingsadviseur Lisanne Groen van de Raad van State, toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) en staatsrechtkenner Wytze van der Woude.

Europa

Ook de Europese dimensie van wetgeving mag natuurlijk niet ontbreken. In de meest recente podcast – ‘Europa: best belangrijk’ – is het woord aan Carla Boonstra (permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel), Diederik Samsom (kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans) en Ton Van Den Brink (hoogleraar Europese wetgevingsvraagstukken UU). Zij ontleden, aan de hand van de stikstofcrisis, het voor de burger niet altijd even inzichtelijke wetgevingstraject in Europa, inclusief de rol van Nederland daarin.

De Wettenfabriek is te beluisteren op de verschillende podcastplatformen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven