Hoge Raad bezorgde Nadine Groeneveld-Tijssens (AKD) meest stressvolle weekend ooit

Overstap van de week is Nadine Groeneveld-Tijssens. Groeneveld is toegetreden tot AKD en leidt daar nu samen met Stefan van de Sande de cassatiepraktijk. Ze is een ervaren advocaat bij de Hoge Raad en na haar promotie verbonden gebleven als fellow aan Tilburg University.

Delen:

Nadine Groeneveld-Tijssens

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Dank u wel. Hiervoor heb ik ruim tien jaar bij Linssen cs advocaten gewerkt, waar ik veel kansen heb gekregen. Zo heeft het kantoor mij in staat gesteld om naast mijn praktijk een proefschrift te schrijven en heb ik het cassatievak geleerd van Bert van Schaick en Jan Vranken. Met hen heb ik heel fijn samengewerkt. Toen de kans voorbijkwam om bij AKD een cassatiepraktijk op te zetten, kon ik die niet laten liggen. Het opzetten van een cassatiepraktijk bij een groot kantoor geeft mij de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen op verschillende terreinen.

Wat is uw ‘geheime wapen’ om de cassatiepraktijk tot een succes te maken?
Mijn passie voor het procesrecht. In cassatiezaken komen zeer uiteenlopende materieelrechtelijke aspecten aan de orde, maar het procesrecht speelt in elke cassatiezaak een grote rol. Mijn wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de procespraktijk komen mij dagelijks heel goed van pas.

Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?
Het jaarlijkse ski-uitje! Al zal ik, vanwege de coronamaatregelen, nog even geduld moeten hebben.

Welke zaak is u in uw carrière het meest bijgebleven?
Dat is zonder twijfel de zaak HR 27 maart 2015, NJ 2016/70 (AIG/X), vanwege de timing van de uitspraak. In die uitspraak is de Hoge Raad – na meer dan zestig jaar – teruggekomen van de rechtsregel dat een eiser alleen voldoende belang heeft bij een verklaring voor recht als bijzondere omstandigheden rechtvaardigen dat de eiser geen veroordeling tot een prestatie vordert. En de Hoge Raad deed dat drie dagen voordat mijn proefschrift over de verklaring voor recht zou worden gedrukt. Ik heb toen nog een paar dagen uitstel weten te regelen en moest dag en nacht aan de slag om de nieuwe visie van de Hoge Raad in mijn proefschrift te verwerken. AIG/X is dus geen zaak die ik zelf in cassatie heb behandeld, maar wel de zaak die mij het meest stressvolle weekend ooit heeft bezorgd én een proefschrift dat op de verschijningsdatum heel actueel was.

En tot slot: mocht u – uit voorzorg en in goede gezondheid – een paar dagen in quarantaine moeten zitten, met wie zou u die dagen dan willen doorbrengen?
Dan kies ik heel brutaal niet voor één jurist, maar voor de voltallige (civiele) kamer van de Hoge Raad. Ik heb begrepen dat veel raadsheren (net als ik) van klassieke muziek houden. Dat lijkt me ideaal: eerst recente rechtspraak doornemen en vervolgens samen musiceren.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven