Hoogleraar Rob van Gestel: ‘Ik zou graag iedereen zo’n studietijd gunnen’

Delen:

Rob van Gestel 'toen'

Rob van Gestel, hoogleraar in Tilburg en Leuven, kijkt tevreden terug op zijn studententijd. Vergeleken met hoe het nu is, concludeert hij over zijn eigen studententijd: ‘Ik zou graag iedereen zo’n studietijd gunnen.’

Rob van Gestel (1966) is hoogleraar theorie en methode van wetgeving aan Tilburg University en hoogleraar juridische methodologie aan de Universiteit van Leuven. Na de basisschool ging hij naar de Lagere Technische School en volgde een lang traject naar de universiteit. Tussen 1988 en 1993 studeerde hij rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2000 promoveerde hij in Tilburg op Zelfregulering, milieuzorg en bedrijven: naar eigen verantwoordelijkheid binnen kaders.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering is dat het in retrospectief een periode van grote onbezorgdheid, kameraadschappelijkheid en vertrouwen in de toekomst was. Als ik dat vergelijk met nu dan bulken studenten dikwijls van de stress door competitiedrang, schuldenlast en onzekerheid over wat er na de studie komt. Ik geloof niet dat ik me gedurende mijn studie ooit bekreund heb over de vraag: wat ga ik na mijn studie doen? Ik zou graag iedereen zo’n studietijd gunnen.
Mijn slechtste herinnering is het overlijden van mijn vader in 1989. Hij vond het prachtig dat ik rechten ging studeren, maar heeft het resultaat daarvan nooit mogen meebeleven.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak?
Mijn minst favoriete vak qua stof was waarschijnlijk burgerlijk procesrecht, maar dat was tegelijkertijd ook mijn favoriete vak, omdat het werd verzorgd door Jan Leijten die ervoor zorgde dat het vak over van alles en nog wat ging: filosofie, literatuur, grote gebeurtenissen in het recht enzovoort. Eén brok eruditie en het prototype verstrooide professor: ik kwam hem eens tegen toen ik uit de trein in Nijmegen stapte om naar zijn college te gaan, terwijl hij er juist in stapte. Toen ik vroeg: hebben we geen college van u vandaag, zei hij: u heeft gelijk; ik volg u. Vervolgens kreeg ik een fantastisch minicollege op weg naar de universiteit.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Zie vorig antwoord. De student van nu die wil snappen waarom, hoeft enkel te gaan naar: https://janleijten.nl/. Lees daar (gratis) zijn boekjes als: God houdt niet van rechters en De verschrikkelijke eenzaamheid van de inbreker.

Rob van Gestel ‘nu’ (Tilburg, 13 maart 2017 – portret Tilburg Law School – foto: Dolph Cantrijn)

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Zo ongeveer alles. De nadruk bij de meeste vakken lag op kennis stampen. Iedere rechtswetenschappelijke opleiding zou op dag 1 moeten beginnen met de vraag: wat is er eigenlijk wetenschappelijk aan wat u hier komt doen?

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Luister niet naar persoonlijke adviezen van hooggeleerde figuren die suggereren dat zij weten hoe jouw toekomst eruit moet zien, maar stel jezelf kritische vragen als: waar word ik gelukkig van? Jij moet leven met de consequenties van die keuzes, zij niet.

Rob van Gestel is deze week ook Mr. van de week.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven