De Netherlands Commercial Court (NCC) heeft vorig jaar in twee zaken uitspraak gedaan. In twee andere aangebrachte zaken moet nog worden beslist. Daarmee loopt het in Amsterdam gevestigde internationale handelsgerecht flink achter op de planning.
In het plan tot oprichting van de NCC wordt een gemiddelde instroom genoemd van 125 zaken per jaar (100 zaken in eerste aanleg en 25 zaken in hoger beroep). In het NCC-projectplan staat dat het handelsgerecht in het eerste jaar 25 zaken verwachtte (20 in eerste aanleg en 5 in hoger beroep). “We lopen inderdaad achter op die planning en zouden zeker graag meer zaken willen hebben,” aldus een woordvoerster van het NCC. “Maar dat wij dit aantal nog niet halen is goed uit te leggen.”
Niet anticiperen
Ze legt uit dat de Eerste Kamer op 11 december 2018 instemde met de wetgeving die Engelstalige rechtspraak mogelijk maakt. Deze wetgeving is op 1 januari 2019 in werking getreden. “Tot 11 december was het nog onzeker of de NCC er daadwerkelijk zou komen, dus bedrijven konden tot dan in hun contracten nog niet anticiperen op de forumkeuze voor de NCC.”
Het lage aantal is volgens de NCC ook te verklaren uit het feit dat partijen eerst per contract moeten vastleggen dat de NCC bevoegd is. “Partijen moeten eerst overeenkomen dat de keuze voor de NCC wordt gemaakt, dan moet het daadwerkelijk worden vastgelegd in het contract en vervolgens moet er nog een geschil ontstaan. Dat zal in lang niet alle contracten het geval zijn. En hoe dan ook gaat er tijd overheen.”
Hoop op meer zaken
Het is wel mogelijk om na het rijzen van een geschil alsnog overeen te komen om naar de NCC te gaan, en dat is ook gebeurd, maar advocaten zeggen dat dit lastig kan zijn.
De NCC wijst erop dat er volgens onderzoek gemiddeld 3,7 jaar ligt tussen de bekendmaking van een nieuw gerecht en het indienen van de eerste zaak. De woordvoerster: “Dan doen wij het toch weer heel goed, maar het kan uiteraard zeker beter. Aan belangstelling voor de NCC van advocaten en bedrijfsjuristen ontbreekt het niet, dus we hebben goede hoop dat we binnenkort meer zaken binnenkrijgen.”
In het Engels
De NCC behandelt zaken standaard in het Engels en doet in het Engels uitspraak. De procedures zijn toegesneden op een zo efficiënt mogelijke behandeling van veelal complexe zaken. De NCC is bedacht voordat de gedachte aan een Brexit bestond. “Maar de Brexit kan zorgen voor meer zaken omdat bedrijven die eerst voor het Londense Commercial Court kozen nu wellicht liever naar Amsterdam gaan,” aldus de woordvoerster. Dat internationale bedrijven zijn verhuisd van Engeland naar Nederland, kan volgens de NCC ook zorgen voor meer zaken.
In de vier zaken die tot nu toe zijn aangedragen gaat het om uiteenlopende geschillen. De eerste zaak, over de verkoop van verpande aandelen, was een verzoekschriftenprocedure die al op 11 februari 2019 werd aangebracht bij de voorzieningenrechter van de NCC, dus zes weken na de start. De beslissing werd gegeven op 8 maart 2019.
Softwareontwikkelaars
De tweede zaak was een kort geding over de vraag of de verweerder een dienstverleningsovereenkomst had geschonden door softwareontwikkelaars van de eiser te benaderen om rechtstreeks voor haar te gaan werken (‘poaching’). Het vonnis werd gewezen op 4 juli 2019.
De derde zaak, een scheepvaartkwestie, draait om de vraag of de vorderingen van de ene partij vallen onder de schikking met de wederpartij waarbij onder meer was overeengekomen dat zij niet meer naar de rechter zouden stappen. De zitting was op 21 januari 2020, de uitspraak komt op 4 maart.
De vierde is zaak is een bodemzaak tussen een Engelsman en een Canadees bedrijf tegen een Nederlandse stichting. In deze zaak heeft nog geen zitting plaatsgevonden.
Zaakstoedelingsreglement
De NCC heeft met de partijen van de eerste twee zaken een evaluatie uitgevoerd, waaruit blijkt dat ze tevreden zijn over het verloop van het proces. Het digitale systeem eNCC heeft naar tevredenheid gefunctioneerd.
De NCC is verder doorgegaan met het vertalen van nog meer onderdelen van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. De verwachting is dat dit in de zomer van 2020 uitmondt in een tweede vertaling in boekvorm. In de aanloop daar naartoe is al wel een Glossary met procesrechtelijke termen gemaakt en op de website gepubliceerd. Ook is er een zaaktoedelingsreglement gepubliceerd (in het Engels en Nederlands).
Uit een artikel op mr-online van 26 februari 2019 blijkt dat de advocatuur toen gemengde verwachtingen had voor de NCC.