Hüseyin Tosun geeft toe: als rechtenstudent genoot hij van de vakanties

Hüseyin Tosun is freelance kandidaat-notaris bij Tosun Notariële Diensten & Advies en pleit in zijn ‘kano-column’ in het Notariaat Magazine ervoor het begrip ‘kandidaat-notaris’ te vernieuwen. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd. Hij geeft toe: als rechtenstudent genoot hij van de vakanties. Tentamens tijdens de zomer kon hij niet waarderen.

Delen:

Hüseyin Tosun 'toen'

Hüseyin Tosun (1990) studeerde Notarieel recht aan de Radboud Universiteit. Hij werkte bij de Rechtswinkel in Oss, was een tijdlang buitengriffier (hof Arnhem-Leeuwarden) en notarieel medewerker bij enkele notariskantoren. Sinds 2015 is hij kandidaat-notaris, ook bij meerdere kantoren. Sinds 2021 is hij freelance kandidaat-notaris bij Tosun Notariële Diensten & Advies.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Tijdens mijn studie kon ik relatief veel reizen. Met de meeste vakanties (inclusief herfst-, kerst- en carnavalsvakantie) ging ik op reis en zo heb ik een hoop van de wereld kunnen zien. Zeker nu reizen niet meer ‘normaal’ is ben ik blij dat ik eigenlijk elke vakantie heb proberen te benutten. Daarnaast ben ik tijdens mijn studie ook relatief vaak naar Champions League- en UEFA-wedstrijden gegaan (zie foto: in Liverpool).

De slechtste herinneringen waren de (her)tentamens in de zomervakantie. Ik had door ziekte (griep) een tentamen in december niet kunnen maken en wist toen al dat ik in de zomer eerder terug moest komen van vakantie om dit tentamen te maken.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn favoriete vakken waren huwelijksvermogensrecht en erfrecht, want hier moet je dealen met enerzijds emoties en anderzijds zakelijke belangen. Het is cruciaal om ondanks de emoties alles nuchter (en zakelijk) vast te leggen. Het minst leuke vak vond ik rechtsfilosofie, omdat dit vooral stampen van theorieën was. Nadat ik alle filosofen en hun theorieën had geleerd was het wel leuk om ze met elkaar te vergelijken.

Welke docent of welke jurist was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
De gebroeders Bernard Schols (successierecht) en Freek Schols (notarieel recht), want zij zijn goed in hun vak en weten de stof met pakkende (praktijk)voorbeelden uit te leggen. Ook nu zijn hun ideeën belangrijk voor het notariaat.

Hüseyin Tosun ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik was tijdens mijn studie notarieel recht begonnen aan een tweede master: fiscaal recht. Deze master zou ik achteraf gezien hebben afgemaakt.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Probeer tijdens de studie (naast stages) een of twee dagen als werkstudent te werken op een (notaris)kantoor. Hiermee zal je studieschuld lager uitpakken en je doet veel praktijkervaring op wat weer enorm van pas zal komen na het afstuderen.

Hüseyin Tosun is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het artikel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven