Hüseyin Tosun over het verouderde begrip kandidaat-notaris

Mr. van de week is Hüseyin Tosun, freelance kandidaat-notaris bij Tosun Notariële Diensten & Advies. In zijn ‘kano-column’ in het Notariaat Magazine pleit hij ervoor het begrip ‘kandidaat-notaris’ te vernieuwen.

Delen:

Wat onderscheidt een kandidaat-notaris van een ‘echte’ notaris?
Volgens de Wet op het notarisambt (Wna) is een kandidaat-notaris iemand die notarieel recht heeft gestudeerd (en succesvol heeft afgemaakt) alsmede notariële werkzaamheden verricht onder de verantwoordelijkheid van een notaris of diens waarnemer. Er valt veel onder deze kwalificatie: iemand die pas is afgestudeerd en zijn eerste werkdag heeft op een notariskantoor, iemand die de beroepsopleiding heeft afgerond en mag beginnen met ‘waarnemen’, iemand die de stageperiode van zes jaar heeft voltooid en benoembaar is tot notaris, maar ook een oud-notaris die nog werkt op een notariskantoor.

Wie bedoelen we in het spraakgebruik met de ‘notaris’?
Daarmee bedoelen wij eigenlijk vrijwel altijd de notaris-ondernemer. De notaris is iemand die voor zijn benoeming door de koning, getoetst is op financieel gebied (ondernemingsplan), diens integriteit en kwaliteiten. De notaris runt dus al dan niet met anderen een notariskantoor en heeft daarmee ook andere verantwoordelijkheden, denk aan: personeelsbeleid, coronabeleid, inkoop & marketing. Uiteraard kan de notaris deze taken (groten)deels delegeren, maar hij/zij moet er wel zelf eerst een ei over leggen.

Tegen welke beeldvorming lopen kandidaat-notarissen aan?
Er zijn mensen die denken dat de kandidaat-notaris de assistent of het hulpje van de notaris is. Soms weet de kandidaat-notaris meer over het dossier dan de notaris, omdat de kandidaat-notaris als behandelaar bepaalde zaken heeft afgestemd met o.a. de cliënt en tussenpersoon en vervolgens dit heeft uitgewerkt. Daarnaast heb je ook anderen die denken dat de kandidaat-notaris diens ambitie kenbaar heeft gemaakt om op (korte) termijn te worden benoemd tot notaris.

Dan heb je ook nog de toegevoegd notaris en u zelf bent freelance kandidaat-notaris. Het landschap wordt er niet duidelijker op.
Klopt, het wordt er niet bepaald eenvoudiger door. De toegevoegd-notaris is een notaris in loondienst. Als de toegevoegd-notaris van kantoor verandert verliest hij/zij de titel notaris en wordt hij/zij weer kandidaat-notaris, omdat diens benoeming is gekoppeld aan een notaris-ondernemer. Een freelance kandidaat-notaris is iemand die als het ware wordt ingehuurd door notariskantoren die (tijdelijk) extra handen/kennis nodig hebben, denk aan: personeel dat met zwangerschapsverlof gaat, er is een piek, er loopt een project waar externe kracht voor nodig is. De freelance kandidaat-notaris loopt dus ondernemingsrisico en dient ervoor te zorgen dat er genoeg opdrachten binnenkomen en de nodige verzekeringen en contracten af te sluiten.

U vindt dat de wetgever maar met een andere term moet komen. U heeft vast zelf ook creatieve ideeën.
Ik vind dat wanneer iemand zich niet expliciet heeft uitgesproken over diens intentie om notaris te worden het ongelukkig is om hem/haar kandidaat(-notaris) te noemen, ook in het geval dat dit alleen gedurende de stageperiode zou zijn. Ik ben dus voor een gehele schrapping/vervanging van het woord kandidaat. Of er een andere passende(re) toevoeging moet komen zou met een enquête onder kandidaat-notarissen en notarissen kunnen worden bepaald. Dan wordt de nieuwe term ook breder gedragen.

Denkt u dat advocaat-stagiairs tegen een vergelijkbaar probleem aanlopen: wel beëdigd, nog in opleiding, dus het ‘hulpje van’? Zou daar ook een andere term voor moeten komen?
Ik denk niet dat advocaat-stagiairs tegen vergelijkbare problemen aanlopen, want een advocaat-stagiair mag zich naar ik weet gewoon advocaat noemen en is na drie jaar geen stagiair meer. Terwijl de stageperiode voor kandidaat-notarissen zes jaar is en iemand kan al dertig jaar in het vak zitten en zolang hij/zij niet is benoemd, blijft hij/zij ondanks de lange praktijkervaring en kennis toch ‘kandidaat’ heten.

Als u het voor het zeggen had…
Dan zou Covid-19 verleden tijd zijn en zou er meer gelijkheid en gelijkwaardigheid in de wereld zijn.

Wat is niet over u bekend, wat wel interessant is?
In mijn vrije tijd ben ik scheidsrechter bij ONA’53 in Wageningen.

Welk boek las u het laatst?
Momenteel lees ik het boek van John Grisham, De oplichters. Het gaat over het verhaal van een paar rechtenstudenten die onder de studieschulden zitten en zich willen verzetten tegen het systeem, dat hen een droom(baan) heeft verkocht. De advocatenserie Suits spreekt mij overigens ook erg aan.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Ik heb best een lange bucketlist. Er staat onder andere een reis naar IJsland op om het noorderlicht te zien, maar ook om op de langste zomerdag naar het noordelijkste punt van Scandinavië te reizen om mee te maken dat de zon (bijna) niet ondergaat.

Mocht u ooit in een cel belanden, welke beroemdheid zou u dan mogen vergezellen?
Ik hoop dat dit nooit zal gebeuren, maar mocht ik een cel belanden dan zou ik een paar goede leesboeken willen. Ik zou mij anders denk ik doodvervelen. Als een beroemdheid mij mag vergezellen dan zou ik voor een comedian gaan, iemand die mij zou kunnen laten lachen. Ik moet dan denken aan Najib Amhali.

Benieuwd naar de studententijd van Hüseyin Tosun? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven