In juli minder faillissementen dan juni (maar méér dan vorig jaar)

Vorige maand zijn er minder bedrijven failliet gegaan dan in juni. Daarmee is aan een stijgende trend een einde gekomen, maar ten opzichte van vorig jaar zijn er meer faillissementen.

Delen:

Depositphotos_127324464_S
foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 241 bedrijven bleken in juli het hoofd niet boven water te kunnen houden, 49 minder dan in de maand daarvoor oftewel een daling van zestien procent. De meeste faillissementen, 39 (zeven procent), vielen in de bouwnijverheid. Relatief het meeste betroffen echter de horeca. Deze gegevens markeren een einde aan de stijgende lijn van de drie voorafgaande maanden: in april, mei en juni werden opeenvolgend toenemende aantallen genoteerd.

Opwaartse trend

Niettemin is al enige tijd sprake van een opwaartse trend. Al vijftien maanden op rij – sinds mei 2022 – is het aantal omgevallen bedrijven hoger dan in dezelfde maand van het voorafgaande jaar. Dat patroon heeft alles te maken met de periode die, sinds begin 2020, in het teken heeft gestaan van de coronapandemie, waarin noodlijdende bedrijven kunstmatig in leven werden gehouden door overheidssteun.

Record in 2021

In mei 2021 was er sprake van een laagterecord. Nog nooit werden zo weinig bedrijven failliet verklaard in één maand: 109 stuks. Maar ook in 2020 en 2021 kon gesproken worden van een ‘historisch laag’ aantal. Het grootste aantal faillissementen ooit werd geregistreerd in mei 2013, te midden van de financiële crisis (911).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven