Inspectie: detentie Inez Weski op geheime plek in strijd met de wet

Voormalig advocaat Inez Weski was na haar arrestatie negen dagen in strijd met de wet op een geheime locatie ('een ondergrondse atoombunker’) gedetineerd. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die een onderzoek begon naar aanleiding van het boek dat Weski vorig jaar publiceerde over haar arrestatie en de tijd daarna.

Delen:

Inspectie: detentie Inez Weski op geheime plek in strijd met de wet - Mr. Online

In haar boek Het geluid van de stilte, dat vorig voorjaar verscheen, schrijft Weski dat ze na haar arrestatie van 24 april tot en met 2 mei 2023 in april 2023 op een geheime detentielocatie vastzat.

Geen toezicht

De inspectie stelde naar aanleiding hiervan een onderzoek in. In een brief aan staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid schrijft de inspectie dat zij niet op de was hoogte gebracht van de plek waar Weski gevangen werd gehouden. Er was geen toezicht, waardoor Weski’s verblijf daar in strijd was met de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) en het Internationaal verdrag inzake bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning (ICPPED).

Welzijn

Gevolg van het ontbreken van transparantie over Weski’s locatie is dat ze gedurende haar gevangenschap deels buiten bescherming van de Pbw viel. Daardoor kon ze bijvoorbeeld geen klachten indienen over de manier waarop ze werd behandeld.
Overigens stelt de inspectie dat er wel goed op het welzijn en de veiligheid van Weski is gelet tijdens haar detentie.

Atoombunker

Volgens Weski werd ze vastgehouden in een ‘ondergrondse atoombunker’ (het bleek een atoombunker op luchtmachtbasis Soesterberg te zijn). Ze schreef in haar boek dat ze bang was dat ze haar detentie niet zou overleven, en dat dat het Openbaar Ministerie goed zou uitkomen. Procureur-generaal Rinus Otte deed dat af als “quatsch” en zei in een uitzending van WNL op zondag: “Het OM functioneert hier in een rechtsstaat die zijn weerga niet kent en we hebben ons te houden aan internationale verdragen en Nederlandse regels. Het detentieklimaat is wat mij betreft van de hoogste orde.”

Niet ontvankelijk

Tegen NRC zegt Weski dat de bevindingen van de inspectie mogelijk de niet-ontvankelijkheid van het OM in haar zaak tot gevolg hebben. “De rechtbank zou het OM nog het recht tot vervolging kunnen ontnemen.”
Komende donderdag, 10 april, is de tweede openbare procesdag in de strafzaak tegen Weski. De rechtbank in Rotterdam bespreekt dan de nadere onderzoekswensen van de verdediging.

Ridouan Taghi

Weski werd twee jaar geleden aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen, en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van haar cliënt Ridouan Taghi vanuit de EBI in Vught hebben gedeeld met zijn contacten in de buitenwereld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven