Iraanse mensenrechtenadvocaat Amirsalar Davoudi krijgt Prix Ludovic Trarieux

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Amirsalar Davoudi (41) krijgt 16 juni om half 5 in Amsterdam de Prix Ludovic Trarieux toegekend. Wie wil, kan dit online volgen.

Delen:

Amirsalar Davoudi

Amirsalar Davoudi is een Iraanse advocaat, bekend vanwege zijn verdediging van talloze mensenrechtenactivisten en -dissidenten. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Europese ordes van advocaten en organisaties en experts verklaarden in het juryrapport: “Door de Iraanse advocaat Amirsalar Davoudi te eren met deze prijs, wil de jury het belangrijke mensenrechtenwerk van deze Iraanse advocaat benadrukken. Davoudi is ondanks de hoge prijs die hij persoonlijk voor zijn advocatenwerk moest betalen doorgegaan met zijn werk.” Davoudi werd gearresteerd op in 2018 en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en 111 zweepslagen. Davoudi wordt vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. “Zijn familie mag hem slechts sporadisch bezoeken. Davoudi was aangeklaagd vanwege het ‘beledigen van functionarissen’, het ‘beledigen van de Opperste Leider’ en het ‘verspreiden van propaganda tegen het systeem’. Vanwege zijn Telegram-kanaal en interview met de Voice of Amerika werd hij beschuldigd van het ‘vormen van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren. Na zijn arrestatie in november 2018 werd Davoudi gedurende 190 dagen in eenzame opsluiting gehouden in Evin prison in Teheran. In een tijd waarin de wereld geschokt en verontwaardigd is over de moord op MahsaAmini realiseren we ons dat de repressie nog steeds gaande is tegen mensenrechtenverdedigers in Iran, waaronder advocaten. We zijn vereerd de heer Davoudi deze erkenning te geven, en we hopen dat zijn verhaal anderen zal inspireren om de strijd voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid over de hele wereld voort te zetten.”

Volg online: 16 juni 2023, 16.30 uur.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven