🗙

Is de VN eigenlijk wel zo machtig als wij denken?

De oorlog in Oekraïne is nu al een tijd bezig, maar kent tot op heden geen einde. Men vraagt zich af waarom de VN nog niet heeft ingegrepen zoals zij dat wel deden in bijvoorbeeld het voormalig Joegoslavië en nog recenter in Afghanistan.

Delen:

beeld: Depositphotos

De Veiligheidsraad is een orgaan van de Verenigde Naties (hierna VN) en heeft als doel het handhaven van de internationale veiligheid en vrede. De raad bestaat uit vijftien leden waarvan tien leden die om de twee jaar veranderen en vijf leden die er permanent zitten: China, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Deze permanente leden hebben vetorecht, wat inhoudt dat ieder van hen de macht heeft een VN resoluties te blokkeren als het hen niet bevalt.

Kritiek

Het moge duidelijk zijn dat er tal van kritiek is op het feit dat Rusland een van de permanente leden is en hierdoor de macht heeft om het vetorecht in te zetten om zodoende elke effectieve vorm van de VN te blokkeren. De enige manier voor de VN om dit te omzeilen is door het voeren van zogenaamde ‘non-binding resolutions’. Dit zijn resoluties die niet juridisch bindend zijn. Deze resoluties zijn dan ook meer symbolisch van aard.

Mogelijke oplossingen

Er is veel discussie rondom de positie van Rusland in de veiligheidsraad en haar permante rol daar. De enige manier om het vetorecht van Rusland in te nemen is door instemming van Rusland zelf. Iets wat vrijwel onwaarschijnlijk is.

Mijn eigen kijk hierop

Naar mijn mening is de rol van de Veiligheidsraad en de VN als organisatie eerder symbolisch dan praktisch. Daarnaast wordt er veel kritiek geuit op de positie van Rusland in de Veiligheidsraad, maar zijn de andere leden in de Veiligheidsraad ook niet de braafste leerlingen in de klas. China krijgt ook veel kritiek op de manier waarmee zij omgaan met mensenrechten en de minderheden in het land. Verder zijn de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet meer zo stabiel als ze vroeger waren. Het feit dat de Verenigde Staten zoveel macht in de wereld en in de VN heeft is ook een punt van kritiek, vooral als je kijkt naar het feit dat de Verenigde Staten haar eigen bevolking in tweeën is gesplitst. Hetzelfde geldt voor Frankrijk en in minder mate voor het Verenigd Koninkrijk. Hoe het mogelijk is dat deze vijf landen anno 2023 zoveel macht in de VN hebben en zoveel te zeggen hebben over landen in het Afrikaanse continent en het Midden-Oosten is voor mij nog steeds vrij bijzonder.

Conclusie

In het kort wil ik middels dit artikel heel beknopt uitleggen waarom de VN buitenspel wordt gezet door haar eigen regels en keuzes die zij in het verleden gemaakt hebben. Vooralsnog is het vrij zorgwekkend dat de samenstelling van de Veiligheidsraad nog steeds zo is zoals het is en waarom de huidige samenstelling van de permante leden van de Veiligheidsraad ook in de toekomst ervoor kan zorgen dat de macht van de VN symbolisch blijft.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven