Jaarcijfers KBvG: aantal geopende executiedossiers steeg in 2023 fors

Het aantal nieuwe executiedossiers dat door gerechtsdeurwaarders werd geopend, lag in 2023 zo’n twintig procent hoger dan in 2022. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders die onlangs werden gepubliceerd.

Delen:

Foto: jaarverslag KBvG

In 2023 kwam het totaal aantal nieuw geopende executiedossier uit op 494.000, terwijl het er in 2022 nog 412.800 waren. Tegelijkertijd liepen de aantallen aangezegde ontruimingen en inkomstenbeslagen juist licht terug. Een verklaring voor de sterke stijging geeft de KBvG niet.

Rechter

In het jaarverslag wordt wel opgemerkt dat dossiers tegenwoordig steeds vaker lang op de plank blijven liggen en niet voor de rechter komen. “Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de ambtshalve toetsing door rechters. Nederlandse rechters passen de Europese regelgeving hiervoor relatief strikt toe en met terugwerkende kracht. Daardoor worden dossiers die niet door de strenge ambtshalve toetsing komen, nu vaak niet eens voorgelegd,” zo verklaart de beroepsorganisatie deze tendens.

De KBvG is van mening dat Nederlandse mkb’ers uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen naar aanleiding van deze situatie. “Dit leidt tot een toename van niet geïnde vorderingen, met alle gevolgen voor onder meer het mkb.”

Agressie

De jaarcijfers tonen ook goed nieuws: het aantal gemelde gevallen van agressie jegens gerechtsdeurwaarders nam afgelopen jaar met meer dan 20 procent af tot 553. Een jaar eerder waren het er nog meer dan 700.

Niettemin kondigt de KBvG in het jaarverslag aan dat er dit jaar nog een onderzoek naar agressie jegens gerechtsdeurwaarders wordt geïnitieerd. Daarnaast wordt er een weerbaarheidscoördinator aangesteld. De beroepsgroep had daar subsidie voor aangevraagd en ontvangen.

Aanleiding hiervoor is ten dele de toename van het aantal schuldenaars dat zich ‘autonoom’ verklaart en met wie gerechtsdeurwaarders moeilijk op effectieve wijze in gesprek komen. Vorig jaar vertelde Mr. van de week Stefano Nocco daar op deze site meer over.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven