Janneke de Smet (OM) over ongelooflijk veel gedoe

Janneke de Smet studeerde af in Maastricht. Nu, 28 jaar later, werkt zij als plaatsvervangend hoofdofficier bij het Landelijk Parket in Rotterdam. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Janneke de Smet 'toen'

Janneke de Smet (51) studeerde van 1991 tot en met 1994 aan de Universiteit van Maastricht Nederlands en fiscaal Recht.  Ze studeerde af met de scriptie over witwassen met gebruik van buitenlandse rechtspersonen, een handleiding ‘hoe moet je witwassen’. Ze werkt als plaatsvervangend hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, bij het Landelijk Parket in Rotterdam. 

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb aan de Universiteit van Maastricht gestudeerd. Na een Dalton basis- en middelbare school sloot het studiesysteem, het probleemgestuurd onderwijs, daar naadloos op aan. Het studeren in kleine groepen heb ik als zeer positief ervaren.
Slechtste herinnering: het gaf ongelooflijk veel gedoe dat ik zowel Nederlands recht als fiscaal recht gelijktijdig wilde studeren. Maar ook daar zijn we uitgekomen!

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete vakken waren de praktische vakken, het stagelopen en het meedoen aan de fiscale pleit- en procedurewedstrijd. Heerlijk in de praktijk, learning on the job en samen als een team optreden.
Minst favoriete vak: strafrecht en strafprocesrecht. In mijn herinnering was dat heel veel jurisprudentie en dat vergde erg veel stampen, niet mijn sterkste kant.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Mijn vader, Magchiel Dierckx, hoofdcommissaris van politie overdag, kunstenaar in de nachtelijke uren. Ik kon uren met hem sparren over het recht. Tot mijn grote verdriet is hij een jaar nadat ik de overstap van het bedrijfsleven naar het OM heb gemaakt gestorven. Ik zou hem dolgraag eens spreken over mijn huidige vak. 

Janneke de Smet-aangepast-b8205785
Janneke de Smet ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Voor mijn huidige vak was verdieping strafrecht wel handig geweest. Ik heb alle ondernemingsrechtelijke en fiscale vakken gedaan, dat heeft mij een andere kijk gegeven op mijn huidige vak, het strafrecht. Toen ik echter de overstap maakte vanuit het bedrijfsleven naar het Openbaar Ministerie was het wel een heel grote wondere wereld.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Neem de tijd, je hebt alle tijd. Ik heb mezelf destijds weinig tijd gegund buiten de studie. Ik wilde graag snel aan de bak. 27 jaar later, 51 jaar oud en wetend dat ik nog minimaal 17 jaar voor de boeg heb, nogmaals, neem je tijd!

Janneke de Smet is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven