Jarige rechtenfaculteit brengt ‘wiesheidkalbas’ uit voor jonge jurist

Welke bagage geef je als rechtenfaculteit mee aan recent afgestudeerde juristen? Het is een van de vragen die de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht bij gelegenheid van haar veertigjarig bestaan stelde aan vijftig alumni en andere nauw aan deze onderwijsinstelling verbonden juristen. Het resultaat: een ‘wiesheidkalbas’ met levenslessen voor de jonge jurist.

Delen:

Beeld: Depositphotos

In de door Boom Juridisch uitgegeven levenslessenbundel ‘Made in Maastricht 1981-2021’ zijn vijftig brieven opgenomen van juristen die in de afgelopen vier decennia onderwijs volgden aan de Maastrichtse rechtenfaculteit of op een andere manier nauw aan de faculteit zijn verbonden. Samen vormen de brieven een ‘survival kit’ om jonge juristen te inspireren.

Combineren

De ruim 230 pagina’s tellende brievenbundel, die zowel in het Nederlands als Engels is uitgebracht, is een initiatief van Jan Smits, hoogleraar privaatrecht en decaan van de rechtenfaculteit. “Onze studenten hebben de afgelopen anderhalf jaar door corona niet zo’n leuke leerervaring gehad. Het leek me een mooi idee om de veertigste verjaardag van de faculteit te combineren met een boek dat jonge alumni kan inspireren.”

Adviezen

In de bundel staan onder meer bijdragen van demissionair minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die voordat hij minister werd als deeltijd-hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit Maastricht was verbonden. Daarnaast staan er onder meer brieven in van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die eerder werkzaam was als vicepresident van de rechtbank Maastricht en hoofdofficier van justitie, en van de Belgische Christine van den Wyngaert, rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, die in 2013 door de Universiteit Maastricht een eredoctoraat kreeg uitgereikt. Ook voormalig rector magnificus en oud-politicus en bestuurder Job Cohen deelt in het boek zijn inzichten.

Levensgeluk

De levenslessen zijn heel divers, aldus Smits. “De adviezen van Cohen komen bijvoorbeeld kort samengevat neer op: zoek je talent, pleeg hoor- en wederhoor, je kunt het niet alleen, maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, en – het allerbelangrijkste – integriteit.” Smits wijst daarnaast op de bijdrage van Tamar Valkenier, die voor haar masteropleidingen Forensica, Criminologie en Rechtspleging en Psychology and Law in Maastricht belandde en ongeveer zeven jaar geleden afstudeerde. “Zij werkte enkele jaren als recherchepsycholoog bij de Nationale Politie en de FBI, maar gooide in 2015 het roer om. Sindsdien is zij gaan reizen en werd ze fulltime avonturier. Zo trok zij met een kameel door Nederland. Over haar reizen en ervaringen schreef zij een boek. In haar brief adviseert ze jonge alumni te kiezen voor levensgeluk boven loonschaal.”

Vaardigheden

In zijn voorwoord benadrukt Smits het belang van het leren van vaardigheden. “Natuurlijk is het belangrijk dat je inhoudelijke kennis hebt van het recht, maar zeker ook belangrijk zijn vaardigheden. Het is daarom goed dat je je een bepaalde houding aanleert. Zorg dat je in staat bent om problemen op te lossen, dat je nieuwsgierig bent en dat je je horizon verbreedt.” Hoewel het boek een verzameling is van levenslessen die anderen geven, moeten jonge juristen uiteindelijk vooral hun eigen keuzes maken, benadrukt hij tot slot.

Exemplaar

Smits had het boek graag tijdens een echt verjaardagsfeest gepresenteerd, maar daarvoor is het volgens hem door de beperkende coronamaatregelen nog te vroeg. Alle rechtenstudenten die vorig jaar afzwaaiden en de studenten die dit studiejaar hun bul behalen krijgen een exemplaar en ook alle 320 faculteitsmedewerkers ontvangen de wiesheidkalbas.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven