Je master op een andere universiteit

Het volgen van je master op een andere universiteit is al lange tijd geen vreemde keuze meer. Lisa Verhoeven koos ervoor om haar master op de Universiteit van Amsterdam te doen terwijl ze haar bachelor in Tilburg heeft behaald.

Delen:

Lisa is 21 jaar en liep al lange tijd met het idee om haar master in een andere stad te doen. “Ik had eigenlijk toen ik met mijn bachelor begon aan Tilburg University al het idee dat ik mijn master in een andere stad wilde doen. De Tiu is een fijne universiteit, maar ik kom uit een dorp naast Tilburg, waardoor ik al veel mensen in Tilburg kende. Ik wilde dan ook graag naar een nieuwe stad voor mijn master, om zo ook weer nieuwe mensen te ontmoeten.”

Sociaal

Het sociale aspect is dus een belangrijke reden om van universiteit te wisselen. We vroegen haar of ze ook daadwerkelijk naar Amsterdam is verhuisd. “Ja. Het is voor mij twee en een half uur reizen van deur tot deur, dus op en neer reizen was geen optie. Daarnaast wilde ik heel graag in Amsterdam wonen. Ik woon nu net een paar weken in een appartementje samen met twee andere meiden die ook aan hun (pre)master gaan beginnen.”

Aangezien het sociale aspect een van de beweegreden is, is Lisa ook van plan actief te worden in het studentenleven. “Ik ben van plan om bij een studievereniging te gaan. Verder ben ik ook druk aan het solliciteren voor een leuk bijbaantje. Daarnaast heb ik mezelf, net voor corona begon, aangemeld voor COSA. Dit is een organisatie die ex-tbs’ers koppelt aan een groep vrijwilligers om zo recidive te voorkomen. Dit heeft een tijdje stilgelegen door corona, maar ik hoop het straks weer op te kunnen pakken in Amsterdam.”

Overschakelen

Geen enkele universiteit is natuurlijk hetzelfde, ook dit heeft Lisa afgelopen weken ervaren. “In Tilburg had ik colleges van maximaal twee uur. Dat vond ik wel een fijne lengte om je concentratie er goed bij te kunnen houden. Aan de UvA heb ik nu colleges van drie uur, soms met maar een kwartier pauze. Ik merk dat ik na een uurtje of twee toch wel de concentratie verloren heb. Ook is de campus in Tilburg heel anders dan die van de UvA. Zo heb je in Tilburg een heel kleine campus met veel groen, waar je in ongeveer een kwartiertje helemaal overheen kunt lopen. De UvA heeft natuurlijk meerdere locaties door de stad verdeeld. Een voordeel hiervan is dat er ook meerdere bibliotheken en studieplekken zijn.”

Rariteiten

Lisa zit er natuurlijk pas drie weken, toch vroegen we haar wat het raarste is wat ze tot nu toe op haar nieuwe universiteit heeft meegemaakt. “De eerste collegeweek had ik op vrijdag een werkgroep. Deze begon om 10 uur en rond 5 voor 10 was ik aanwezig. De deur was dicht en op slot, dus zaten studenten buiten te wachten tot de docent zou komen. Er kwamen steeds meer mensen die het lokaal niet in konden, uiteindelijk zaten we met ongeveer vijftien studenten een half uur te wachten. Toen er nog steeds geen docent aanwezig was zijn we maar weggegaan. Later hoorden we dat we wel voor de goede zaal stonden en dat de docent er was, maar dat de deur per ongeluk dicht was. Blijkbaar kon je die met een pasje open maken, maar dat wist niemand.”

Een juiste keuze

Nu de eerste collegeweken erop zitten, heeft Lisa al een goed idee of ze de juiste keuze gemaakt heeft door van universiteit te wisselen. “Ik heb zeker het gevoel dat ik de goede keuze heb gemaakt. Ik heb al veel leuke nieuwe mensen ontmoet en ook de colleges vind ik tot nu toe erg interessant. Daarnaast vind ik Amsterdam een heel fijne stad en ben ik blij er nu te wonen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven