Jeroen van Oort over het mee kunnen draaien in de dynamiek van de praktijk

Student-stagiair van de week is Jeroen van Oort (DVDW Advocaten). “Het lijkt ook zo te zijn dat iedereen na de lunch gelukkiger is, omdat de buiken weer gevuld zijn.”

Delen:

Jeroen van Oort is 25 jaar en studeerde Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij heeft begin februari zijn studie afgerond en oriënteert zich momenteel op zijn verdere loopbaan. Deze weken loopt hij stage bij DVDW Advocaten in het kantoor in Rotterdam bij de praktijkgroep Aansprakelijkheid & Contract.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik heb tijdens mijn studententijd al stagegelopen bij twee internationaal georiënteerde advocatenkantoren. Om een compleet beeld van de advocatuur te krijgen wilde ik graag nog kennis maken met het reilen en zeilen van een Nederlands georiënteerd middelgroot advocatenkantoor.

Je bent er tijdens de coronacrisis. Hoe is dat?
Het was een erg aangename verrassing dat ik het overgrote gedeelte van mijn stage kan invullen op kantoor. Het is op die manier mogelijk om veel persoonlijk contact met collega’s te leggen en de cultuur bij DVDW te proeven. De drempel is op die manier erg laag om even (telefonisch of per mail) contact op te nemen met een collega op de dagen dat ik thuis zit.

Hoe is het om als stagiaire je werk goed te willen doen tijdens de coronacrisis?
Bij DVDW is het ook voor een student-stagiaire makkelijk om even bij iemand binnen te lopen en een korte vraag te stellen. Op de momenten dat ik thuis werk, wordt dit toch wat lastiger. Je wilt niet voor elke korte vraag die je hebt, de telefoon oppakken. Om dit te voorkomen maak ik een lijst om iets na de lunch al deze vragen in een keer te kunnen stellen. Het lijkt ook zo te zijn dat iedereen na de lunch gelukkiger is, omdat de buiken weer gevuld zijn.

Wat moet je zoal doen?
Het zijn erg uiteenlopende werkzaamheden. Dit maakt de stage zo interessant en leerzaam. Het ene moment word ik gevraagd om een notitie te schrijven over een juridisch vraagstuk met betrekking tot een leemte in de wet en het andere moment krijg ik de mogelijkheid om een dagvaarding voor te bereiden. Het is in ieder geval gaaf om te zien dat jouw stukken daadwerkelijk gebruikt worden.

Bevalt je stage? En wat zal je nooit meer vergeten van je stage?
De stage bevalt erg goed. Ik heb geen enkel moment hoeven bedenken wat voor werk ik kon gaan doen. Wat ik ook als zeer positief heb ervaren is dat ik actief heb deelgenomen in het team en dat ik heb mee kunnen draaien in de dynamiek van de praktijk. Daarnaast werd ik ook in alle sociale aspecten, zover dat met de huidige maatregelen kon, meegenomen. Tijdens mijn stage heb ik meegemaakt dat ik fantastisch ben begeleid; iedereen heeft de tijd genomen om mij alles uit te leggen (of wijs te maken). De moeite die iedereen op het kantoor in mij heeft gestoken, is iets wat mij bij zal blijven.

Wat was je leukste ervaring?
Het voorbereiden van verschillende processtukken vond ik erg leuk. Toch was de vrijdagmiddagborrel, die vanwege de coronabeperkingen weliswaar in een zeer uitgeklede coronaproof vorm plaatsvond met een paar advocaten, wel erg gezellig en voor mij een unieke kans en leerzaam om de uiteenlopende verhalen en ervaringen te horen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik zou mijn tijd iets beter kunnen indelen. Ik heb alle vragen die mij werden gesteld aanvaard. Het was misschien wat beter geweest om iets meer de tijd te nemen voor een enkele opdracht in plaats van 3 tegelijk te doen en dit met mijn stagebegeleider te overleggen.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Zeker. Ik heb gemerkt dat de advocatuur erg goed bij mij past en dat ik het fantastisch vind om inhoudelijk met juridische vraagstukken bezig te zijn. Ook het schrijven van processtukken ligt mij wel goed en ik zou over alle aspecten die met de advocatuur te maken hebben graag nog meer willen leren.

Welk boek ligt er bij jou op het nachtkastje?
Een erg interessant boek wat ik heb gelezen is Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk. Het is in dit digitale tijdperk ook te meer relevant om hier meer kennis over op te doen.

En tot slot: als je dan toch in quarantaine zou moeten, met wie zou je dan een paar dagen ‘opgesloten’ willen zitten?
Ik zou kiezen voor Gordon Ramsay. Als we dan toch een aantal dagen samen thuis moeten zitten, zou hij mij alles over voortreffelijk eten koken kunnen leren. En zeg nu zelf, je leert het beste de smaken kennen door eerst alle gerechten zelf te eten.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven