Jezelf in de schulden steken om grote rendementen te behalen

Delen:

Leveraged finance, een financieringsconstructie die niet meer weg te denken is uit het bedrijfsleven. Een constructie die zo zijn voordelen als nadelen heeft, maar wat is leveraged finance nou eigenlijk precies?

Je wil zo ver mogelijk uit de buurt blijven van faillissementen en voorkomen dat er te veel schulden worden opgebouwd. Althans, dat zou iemand zoals jij en ik denken, maar onder bedrijven blijkt dit toch net iets anders in elkaar te steken. Bij hen bestaat er een tendens om juist zo veel mogelijk schulden aan te gaan. Waarom? Dat is nu het principe van leveraged finance.

Bij leveraged finance wordt een onderneming gefinancierd met weinig eigen vermogen en vooral veel geld van schuldeisers, ook wel vreemd vermogen genoemd. De reden hiervan heeft allemaal te maken met het rendement op eigen vermogen. Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van leveraged finance en er dus veel schulden zijn, wordt het rendement veel hoger. Indien een omgekeerde situatie het geval is, namelijk veel eigen vermogen en weinig vreemd vermogen, is het gevolg meteen dat er minder rendement wordt behaald.

De mate waarin voordeel wordt behaald binnen een onderneming wordt dus bepaald door de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen. Leveraged finance zorgt ervoor dat er met beperkt eigen vermogen grote winsten behaald kunnen worden. En wie wil dat nou niet? Deze manier van financieren is dan ook vooral voordelig voor de aandeelhouders. Zij zijn immers degenen die door deze manier van financieren meer winst uitgekeerd kunnen krijgen. Zij hoeven maar weinig eigen geld in de onderneming te investeren en halen daarbij een grote opbrengst op. Daarbij is het risico dat aandeelhouders lopen ook nog eens beperkt tot alleen het eigen vermogen, dus op het moment dat de onderneming in financieel zwaar weer belandt en mogelijk zelfs in een eventueel faillissement loopt zij enkel haar geringe investering mis.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven