Josien Bijl over haar leven en bijbaan als buitengriffier

Dit bezige bijtje is Josien, een spontane en gedreven rechtenstudente van 25. Toen Josien en ik aan elkaar gekoppeld werden voor een groepsopdracht tijdens een gezamenlijk keuzevak, klikte het meteen. Haar sprankelende persoonlijkheid en interessante nevenactiviteiten naast haar studie waren voor mij reden om een interview af te nemen zodat zij ook andere studenten kan inspireren!

Delen:

Josien Bijl

Vertel, wie is Josien?
Ik ben Josien en ik ben net 25 geworden. Ik kom uit een dorpje genaamd Pijnacker. Momenteel schrijf ik mijn scriptie ter afronding van de master privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ben ik werkzaam als buitengriffier bij het Gerechtshof Den Haag. In mijn vrije tijd sport en lees ik graag. Ook kun je mij zeker vinden op een Latin-festival, bijvoorbeeld Pal Mundo.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Ik heb eerst HBO-Rechten gestudeerd aan de Hogeschool Leiden. Toen ik van de middelbare school kwam wist ik nog niet precies wat ik wilde gaan studeren. Ik wilde graag een opleiding volgen die ook praktijkgericht was. En heel cliché: ik kan niet tegen onrecht en ik houd ervan om gelijk te hebben. In mijn eerste jaar kwam ik er al snel achter dat ik de studie erg leuk vond, met als resultaat dat ik uiteindelijk deze opleiding cum laude heb afgerond. Op het hbo zat ik eigenlijk helemaal op mijn plek. Ik heb een bestuursjaar bij de studievereniging Libra gedaan en ik heb het Honoursprogramma gevolgd.

Hoe ben je aan je bijbaan als buitengriffier gekomen?
Tijdens het hbo wist ik al dat ik graag door wilde studeren aan de universiteit. Na het afronden van het hbo begon ik dus aan de premaster rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Eind september, toen het studiejaar net begonnen was, ging ik naar de jaarlijkse familiedag in Apeldoorn. Nu denk je: wat heeft dit hiermee te maken? Nou, mijn nicht heeft ook HBO-Rechten gestudeerd en heeft daarna een premaster en master gevolgd aan de universiteit. Zij is senior juridisch medewerker bij de Rechtbank op de sectie familie en jeugd. Zij wees mij op de functie van buitengriffier. Ik had hiervoor nog nooit van die functie gehoord. Na het familieweekend ging ik eens googelen, en toevallig stond er een vacature open voor buitengriffier bij het Gerechtshof Den Haag. Ik twijfelde geen seconde en solliciteerde eigenlijk meteen. Inmiddels heb ik het er al meer dan anderhalf jaar erg naar mijn zin! Dus bij deze wil ik mijn nicht nogmaals bedanken.

Wat doe je allemaal als buitengriffier?
Ik werk op de afdeling handel. Dit is erg breed, er komen veel rechtsgebieden aan bod. Het kan gaan om verbintenissenrecht, huurrecht of arbeidsrecht. Af en toe ben ik ook buitengriffier voor familiezaken als deze overlap hebben met het handelsrecht. Als buitengriffier typ je op zitting mee met alles wat er wordt gezegd. Je moet dus snel kunnen typen en foutloos Nederlands kunnen schrijven. Ongeveer een uur voordat de zitting begint pak ik het dossier en maak ik alvast de basis van het proces-verbaal klaar. Ook lees ik me in, door onder andere het vonnis van de rechtbank in de betreffende zaak te lezen.

Als buitengriffier bij het Hof ben je aanwezig bij drie soorten zittingen: de eerste is de MBNA-zitting, Mondelinge Behandeling Na Aanbrengen. Hier worden partijen, voordat zij hun memories schrijven, uitgenodigd om samen met één raadsheer te kijken of een schikking mogelijk is of om procedureafspraken te maken. Indien op zo’n zitting wordt geschikt, schrijf je in het proces-verbaal op wat er wordt afgesproken, uiteraard in samenspraak met partijen en de raadsheer.

Een tweede soort zitting is de ‘gewone’ mondelinge behandeling, ook wel bekend als de pleidooizitting. Hier pleiten advocaten met behulp van een pleitnota (die je niet over hoeft te nemen, dus dat scheelt weer) tegenover de meervoudige kamer. Hier zijn dus drie raadsheren en één griffier aanwezig. Na het pleiten wordt de zitting geschorst en gaan de raadsheren naar de raadkamer. Het leuke is dat ik als buitengriffier mee mag naar de raadkamer. Wat er in de raadkamer wordt besproken is natuurlijk top secret! Na de schorsing stellen de raadsheren eventueel nog vragen aan partijen en wordt de zitting afgesloten met het houden van repliek en dupliek.

De laatste is de enquêtezitting, ook wel bekend als het getuigenverhoor. Dit vind ik heel erg leuk. Tijdens deze zitting zijn beide partijen met hun advocaten aanwezig, en is er een getuige aanwezig die vooraan in het midden zit. Door het afleggen van de eed of de belofte, staat de getuige onder ede en is de getuige verplicht de waarheid te spreken. De raadsheer stelt vragen aan de getuige. De raadsheer dicteert vervolgens een korte samenvatting aan mij die ik opneem in het proces-verbaal. Het is dan de kunst om onder de neus van de raadsheer snel en foutloos te typen. Ook de advocaten mogen vragen stellen aan de getuige. Aan het einde van de zitting lees ik het hele proces-verbaal voor om te kijken of er nog iets aangevuld of aangepast moet worden. Ik vind het leuk omdat dit een intiemere sfeer is. Op zo’n zitting worden er meerdere getuigen achter elkaar gehoord. Het neemt zeker wel een hele ochtend of middag in beslag. Tijdens een mondelinge behandeling heb ik één keer een wraking meegemaakt. Dat was voor mij als buitengriffier erg ‘leuk’ en interessant, voor de raadsheren is dit uiteraard niet leuk.

Heb je weleens meegemaakt dat je je niet kon vinden in een uitspraak van de rechter?
Eigenlijk niet zo. Wat soms jammer is aan mijn werk, is dat ik alleen typ op zitting. Een vaste griffier/schrijfjurist schrijft mee aan het arrest en dat doe ik niet. Ik ben dus niet altijd op de hoogte van wat er in het arrest staat dan wel komt te staan. En omdat ik veel zittingen meemaak, en het vaak lang duurt tot arrest wordt gewezen, vergeet ik het ook vaak te vragen. Wat ik vaker heb is dat tijdens een MBNA-zitting een partij het aanbod tot schikken niet accepteert of dat de onderhandeling vastloopt, terwijl ik vaak denk dat een schikking voor beide partijen beter is. Als griffier mag je je hier natuurlijk niet mee bemoeien.

Wat zijn je toekomstplannen?
Hm, lastig! Stap één is natuurlijk afstuderen. Na de zomervakantie heb ik een student-stage gepland staan bij een advocatenkantoor in Rotterdam. Een carrière in de advocatuur is zeker iets wat ik ambieer, alleen weet ik nog niet precies welk rechtsgebied ik het leukst vind en welk kantoor ik het leukst vind. Ik zoek in ieder geval een niet al te groot kantoor met een informele sfeer. Een tweede student-stage sluit ik dan ook zeker niet uit. Een carrière als rechter of raadsheer lijkt mij ook interessant! Maar, ik wil eerst een tijdje aan de andere kant van de zittingszaal staan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven