Julie-Anne van den Berg (Ploum) zorgt voor drie nieuwe zaken

Student-stagiair van de week is Julie-Anne van den Berg. Haar grootste succes was dat ze drie merkinbreuken voor een cliënt had opgespoord. "Daar zijn drie nieuwe zaken uitgekomen, zo vertelde een van de partners aan me. Dat gaf wel een kick."

Delen:

Julie-Anne van den Berg (24 jaar) studeert sinds 1 september de master IT-Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor volgde ze voor haar bachelor rechtsgeleerdheid de afstudeerrichting IT-Recht. Zij verwacht in juli 2022 af te studeren. Ze liep stage bij Ploum Rotterdam Law Firm, IT/IP, in juli en augustus 2021.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Er zijn meerdere redenen waarom ik voor Ploum gekozen heb. Tijdens een digitaal evenement heb ik kennis gemaakt met Ploum. De sfeer was relaxt en speels, maar ook serieus als dat nodig was. Het Rotterdamse motto “niet lullen maar poetsen” straalt Ploum aan alle kanten uit en dat spreekt me erg aan. Dit in combinatie met mooie zaken en de prettige collega’s trok mij uiteindelijk over de streep om te solliciteren.

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Ik verwachtte met open armen ontvangen te worden, veel te leren en mezelf persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Ook wilde ik graag ontdekken of mijn voorkeur ligt binnen het privacyrecht of toch intellectuele eigendom. Deze verwachtingen zijn allemaal uitgekomen. Ik werd volledig opgenomen in de sectie als een volwaardige collega. Bij Ploum stap je echt in een warm bad op het moment dat het begint. Dit bad wordt voller naarmate je verder bent in je stageperiode, maar dat uit zich ook in mooie, uitdagende opdrachten die ik tijdens mijn stage heb mogen doen. De afwisseling in verschillende opdrachten heeft ervoor gezorgd dat ik veel praktijkervaring heb opgedaan binnen de gehele sectie. Door de afwisseling heb ik ook enorm veel geleerd en me goed verdiept in verschillende onderwerpen. Ik weet nu ook beter welke kant van het IT-recht mijn voorkeur heeft.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat?
De eerste maand heb ik een aantal keren op kantoor mogen werken, totdat het thuiswerkadvies werd aangescherpt. De laatste maand heb ik veel thuisgewerkt. Wel had ik elke dag contact met één van mijn stagebegeleiders en ook veel met collega’s. Doordat ik toch een aantal keren op kantoor ben geweest, heb ik met veel collega’s kennis gemaakt en goed de sfeer op kantoor kunnen proeven.

Wat moest je zoal doen?
De sectie IT/IP heeft eigenlijk drie kanten: privacy, intellectuele eigendom en IT ik heb me voornamelijk beziggehouden met opdrachten die te maken hebben met privacy en intellectueel eigendom. Op het gebied van intellectueel eigendom heb ik veel procesrechtelijke opdrachten uitgewerkt. Ik heb adviezen geschreven en notities opgesteld die werden meegestuurd naar cliënten. Het leuke aan het opstellen van een notitie is dat ik de mogelijkheid kreeg om ook mijn eigen analyse hierin te verwerken. Voor de subsectie privacy heb ik overeenkomsten gecontroleerd, privacyverklaringen opgesteld, meegeschreven aan blogs en aan de podcast over privacy.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Ik zal de onderlinge sfeer nooit meer vergeten. Iedereen werkt onderling veel samen, is altijd bereid om elkaar te helpen en men denkt met elkaar mee. Zo kom je samen tot de beste resultaten en is de sfeer altijd goed. Ook zal ik niet snel vergeten dat het delen van je mening of analyse binnen Ploum zeer gewaardeerd wordt. Ik heb me dan ook altijd vrij gevoeld om dit te kunnen doen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Achteraf gezien zou ik tijdens jurisprudentiemeetings nog iets vaker mijn mond opentrekken en vragen stellen. Deze drempel werd door online meetings nog wat groter, maar ik had daar gewoon wat eerder overheen moeten stappen.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Absoluut. Ik heb een mooie inkijk gekregen in de keuken van de advocatuur. Deze stage was voor mij een bevestiging dat ik na mijn studie aan de slag wil als advocaat en dan het liefst binnen het intellectueel-eigendomsrecht.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven