Juristenvereniging wil verjongingskuur

Delen:

Foto Jaap Hoekstra

Met meer online activiteiten en een lossere opzet van de jaarvergadering wil de Nederlandse Juristenvereniging de vergrijzing tegengaan en nieuwe leden aantrekken. Het bestuur zo wil beter aansluiten bij de belevingswereld van jonge juristen. De Stichting Jonge Balie Nederland denkt dat de Nederlandse Juristenvereniging met het gebruik van social media inderdaad meer jonge advocaten zal bereiken.

De Nederlandse Juristenvereniging (NJV) kampt met twee problemen: terugloop van het aantal leden en te weinig jonge aanwas. Het ledental van de vereniging is de laatste zeven jaar geslonken van 3500 naar 2800 leden. “Te weinig voor een algemene juristenvereniging,” betoogt voorzitter Jaap Hoekstra van de eerbiedwaardige club die in 2020 haar 150-jarige bestaan viert. Om meer jonge leden te trekken heeft het bestuur enige tijd gelden het plan Visie NJV 2025 vastgesteld, met als hoofddoel het ledenaantal binnen enkele jaren weer op 3500 te brengen. “Onder wie heel veel jonge leden.”  Ook heeft de NJV het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) om een marketingadvies gevraagd

Nieuwe koers

In het plan Visie NJV 2025 vaart de NJV een nieuw koers die breekt met de traditie van een enigszins deftig juristengenootschap waar een air van exclusiviteit om heen hangt. De NJV werkt nu ook aan naamsbekendheid en doet aan marketing. In de zoektocht naar nieuwe leden is een reclamecampagne gelanceerd en een kortingsactie gestart (eerste jaar gratis). Zaken die zouden vroeger ondenkbaar zijn geweest, denkt Hoekstra. Ook begint de vereniging met een Linkedin groep waarin in de aanloop naar de jaarvergadering stellingen worden geponeerd. En de website is opgefrist. Iedereen kan daar de preadviezen downloaden en NJB- weblogs, waarin wordt gediscussieerd over de preadviezen, bekijken.

Begin dit jaar nodigde de NJV zestig jonge juristen uit om te reflecteren op de preadviezen van dit jaar. Het onderwerp was: “Nemen we afscheid van de klassieke procedure bij de overheidsrechter?” Van de zestig genodigden kwamen er 59 opdagen. “Een heel mooie score,” meent Hoekstra. De preadviseurs hebben de uitkomsten verwerkt.

Ook door contacten met De Jonge Balie en studieverenigingen hoopt de NJV meer jong talent te strikken. “We willen het lidmaatschap ook voor jonge juristen aantrekkelijker maken. De doelgroep blijft uiteraard de jurist die is geïnteresseerd in een juridisch probleem. Maar misschien moet netwerkgedachte nog meer op de voorgrond komen.”

Minder statisch

De Nederlandse Juristen Vereniging vraagt ieder jaar aan toonaangevende juristen om preadviezen te schrijven over een actueel juridisch onderwerp.  Die preadviezen worden vervolgens besproken in de jaarvergadering.  Omdat de grijze hoofden op de jaarvergaderingen zwaar in de meerderheid zijn, krijgt ook die bijeenkomst een facelift. “Minder statisch, maar eigentijdser, interactiever en hipper,” vat Hoekstra samen. “En alleen actuele onderwerpen.” Vorig jaar was dat digitalisering en recht, volgend jaar staan de juridische opleidingen centraal.

Er zal bij de eerstvolgende editie op 9 juni in het Brabants Museum in Den Bosch maar één referaat worden gehouden, door Marc Loth (hoogleraar privaatrecht Universiteit Tilburg). ’s Middags gaan de juristen uiteen in deelgroepen waar ze preadviezen bespreken onder leiding van Ybo Buruma (Hoge Raad – strafrecht), Ivo Giesen (Universiteit Utrecht – privaatrecht) en Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman – bestuursrecht), gevolgd door een plenaire terugkoppeling.

Vlijmscherp gedicht

Om het geheel nog dynamischer te maken, is dit jaar gekozen voor een walking dinner in plaats van een statisch diner aan tafels waarbij mensen een hele avond zijn aangewezen op een vast gezelschap. Ook de cabaretière Dominique Engers, die erom bekend staat dat ze een congres kan samenvatten in een vlijmscherp metrisch gedicht, moet de dag meer Schwung geven. Hoekstra: “Of de gewijzigde opzet in de smaak valt, we zullen het wel zien. We hebben het dan in elk geval geprobeerd.”

Volgens de Stichting Jonge Balie Nederland zit de NJV op het goede spoor. “Wij kunnen ons voorstellen dat jonge advocaten via social media eenvoudiger bereikt kunnen worden dan via traditionele kanalen,” zegt voorzitter Werner Altenaar van de organisatie die de belangen behartigt van de jonge advocaten (nul tot zeven  ervaringsjaren). “Immers, de jonge generatie is met de smartphone vaak actief op één of meerdere social media platformen. Als de NJV de bijeenkomsten onder de aandacht brengt via social media, zullen de jonge advocaten eerder getriggerd worden om een bijeenkomst bij te wonen.”

De leden van de NJV komen uit alle juridische geledingen: advocatuur, rechterlijke macht, overheid, bedrijfsleven, wetenschap en ook notariaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven