Preadviseurs NJV klankborden met jonge juristen

Delen:

vlnr Michel Vols (dagvoorzitter), Lieke Coenraad, Bart Jan van Ettekoven en Jan Crijns
vlnr Michel Vols (dagvoorzitter), Lieke Coenraad, Bart Jan van Ettekoven en Jan Crijns

Heeft de klassieke juridische procedure zijn langste tijd gehad door nieuwe ontwikkelingen als digitalisering? Nee, als het gaat om civielrecht en strafrecht. Ja, als het gaat om bestuursrecht. Dat waren althans de conclusies van de jonge juristen die op uitnodiging van de Nederlandse Juristen  Vereniging (NJV) mochten schieten op position papers van de zes preadviseurs voor de komende Jaarvergadering van de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV) op 9 juni.

De presentatie van de position papers, een soort voorstudies voor de echte preadviezen, lokte op woensdag 1 februari een kleine honderd jonge juristen naar de Balzaal van de Raad van  State in Den Haag. Dat was een opsteker voor de NJV, die volgens voorzitter Jaap Hoekstra vergrijst en wel wat vers bloed kan gebruiken.

Militaire Willemsorde

Om het belang van de bijeenkomst te benadrukken bond Hoekstra de aanwezigen op het hart dat het schrijven van een preadvies voor de NJV, na het verkrijgen van de Militaire Willemsorde, zo’n beetje het hoogste is wat een mens kan bereiken in dit leven.

Dat weerhield de jeugdige juristen – voornamelijk rechters, advocaten en een enkele student er niet van onbevangen commentaar te leveren. De position papers van Lieke Coenraad (VU) en Peter Ingelse (Reuling Schutte) over het civiele recht, van Jan Crijns (UL) en Renée Kool (UU) over strafrecht en van Bart Jan van Ettekoven (Raad van State en UvA) en Bert Marseille (RUG) over bestuursrecht gaven alle drie veel stof tot discussie.

Coenraad en Ingelse beweren bijvoorbeeld dat er met de invoering van het digitaliseringsproject KEI fundamenteel niets verandert in het civiele procesrecht. “Die verandering vond al plaats in 2002 toen we in het civiele recht van een hoofdzakelijk schriftelijke procedure overgingen naar een procedure waarin de mondelinge behandeling de voornaamste plaats inneemt.”

Toernooimodel

En al die alternatieve vormen van geschilbeslechting dan, zoals mediation, de spreekuurrechter, de regierechter, de burenrechter en online dispute resolution zoals Rechtwijzer uit Elkaar voor echtscheidingen? Allemaal leuk en nuttig, vinden Coenraad en Ingelse, maar we moeten niet vergeten dat de overheidsrechter een belangrijke rol speelt bij rechtsbescherming, rechtsvorming en rechtseenheid. Bovendien is een minnelijke oplossing niet voor iedereen weggelegd. “Daarom is een goed toegankelijke, met waarborgen omklede rechterlijke procedure zeer belangrijk,” meent Ingelse. Het tweetal brak en passant nog een lans voor het verfoeide ‘toernooimodel’ dat zo kenmerkend is voor het rechtsgeding.

De toehoorders plaatsen een groot aantal kanttekeningen. Familierechter Brechtje Oonincx (Rechtbank Rotterdam) zei dat ze, om echt contact te maken, soms eerst partijen aan het woord laat, en dan pas de advocaten. Een ander vroeg aandacht voor het dilemma van de rechter die in zijn rol van mediator eerst allerlei informatie heeft gekregen die hij, na het mislukken van de mediation, weer moet vergeten. En wat te doen als een eiser akkoord gaat met een schikking terwijl je als rechter weet dat zijn vordering geheel zou zijn toegewezen in een procedure? Is er dan nog sprake van een informed consent? Over vormen van alternatieve conflictbeslechting zei iemand: “Die bestaan alleen bij de gratie van het alternatief. En dat is de procedure.”

Drie punten

Over één ding was iedereen het eens: een mondelinge behandeling is tijdrovender en duurder en meestal beter. Daar moet het ministerie van Veiligheid en Justitie dus meer geld voor vrijmaken.

En hebben de preadviseurs er nog iets van opgestoken? “Zeker wel. Ik heb drie punten genoteerd,” antwoordde Peter Ingelse.

Op 9 juni weten we of hij er iets mee heeft gedaan.

Voor een uitgebreid verslag op de website van het Nederlands Juristenblad (NJB) klik hier.

vlnr Michel Vols (dagvoorzitter), Lieke Coenraad, Bart Jan van Ettekoven en Jan Crijns
vlnr Michel Vols (dagvoorzitter), Lieke Coenraad, Bart Jan van Ettekoven en Jan Crijns

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven