Kabinet schort invoering coronawet op

Delen:

Kabinet schort invoering coronawet op
Foto: Depositphotos

De inwerkingtreding van de Tijdelijke wet Covid-19 op 1 juli is niet haalbaar. Dat schrijft minister De Jonge (VWS) in een brief van 19 juni aan de Tweede Kamer. Deze coronawet moet in de plaats komen van de huidige noodverordeningen rond de bestrijding van het coronavirus.

Volgens de minister vergt een “zorgvuldige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer tijd en aandacht”, en is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli daarom niet haalbaar. In zijn brief aan de Kamer noemt De Jonge geen datum waarop de wet wel van kracht zal zijn. Tot de invoering van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 blijft er de mogelijkheid op basis van de Wet publieke gezondheid aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s aanwijzingen te geven, aldus de minister.

Veel kritiek

Op het wetsvoorstel voor de coronawet kwam veel kritiek, onder meer vanwege de vergaande inperking van grondrechten en vrijheden die dit met zich meebrengt. Zo betoonden de Nederlandse Orde van Advocaten en het College voor de Rechten van de Mens zich kritisch. Ook de Raad voor de Rechtspraak uitte forse kritiek, vooral vanwege de vele vage en open normen in het wetsvoorstel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven