Kamervragen over ruzie deurwaarders

Delen:

Michiel van Nispen. Foto SP

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) heeft naar aanleiding van het artikel ‘Deurwaarders ruziën over concurrentieregels’ op mr-online vragen gesteld aan Minister Blok (Veiligheid en Justitie). Het artikel van 18 april gaat over een conflict onder deurwaarders over de rol van investeerders in deurwaarderskantoren.

De vereniging Deurwaarders Belangen Nu eist dat het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders actie ondernemen tegen deurwaarderskantoren die deels in eigendom zijn van incassobureaus en die tevens opdrachten krijgen van die bureaus. Daardoor komt de onafhankelijkheid in gevaar en treedt concurrentievervalsing op, zegt bestuurslid Jacco van Lunteren van Deurwaarders Belangen Nu (DB.NU) in het artikel.

Van Nispen wil weten wat de reactie van de minister is op het bericht. Ook wil hij weten wat er uit het interne debat is gekomen tussen de beroepsgroep en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) over de ontstane situatie. Daar gaat het om het niet goedkeuren van de gewijzigde Verordening Onafhankelijkheid van de Gerechtsdeurwaarder .

Andere vragen van het SP-Kamerlid: Is bekend welke partijen stappen dienen te ondernemen om (geheel) te voldoen aan de huidige verordening? Deelt u de mening van Deurwaarders Belangen Nu dat door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de KBvG actie moet worden ondernomen tegen deurwaarderskantoren die deels in eigendom zijn van incassobureaus en die tevens opdrachten krijgen van diezelfde bureaus? Zo nee, waarom niet? En: Is er inderdaad sprake van oneerlijke concurrentie tussen deurwaarderskantoren die deels in eigendom zijn van incassobureaus en deurwaarderskantoren die zich aan de eisen van de verordening houden? En hoe wordt hiermee omgegaan door toezichthouders en de beroepsgroep?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven