Kater of niet, Bernard Schols (hoogleraar Radboud) miste nooit een college

Hoogleraar Bernard Schols (Radboud) is co-auteur van 'Voorkom ruzie bij de kist' en 'Voorkom ruzie in bed'. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Bernard Schols 'toen': precies in het midden van de tweede rij - RKM ondervereniging van Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus (dit is de cover van een langspeelplaat (lp) met traditionele studentenliederen)

Bernard Schols (57) studeerde van 1983 tot 1987 aan de destijds Katholieke Universiteit Nijmegen Notarieel recht en Nederlands recht. Nu, bijna 35 jaar later, werkt hij als hoogleraar notarieel belastingrecht aan dezelfde universiteit, maar thans genaamd Radboud Universiteit. Na zijn studententijd rondde hij, tijdens zijn werkzame leven, in de avonduren de postdoctorale studie Belastingkunde af aan de destijds Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg).

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Slechte herinneringen heb ik eigenlijk niet, het was iedere dag weer opnieuw een groot feest, zowel buiten als binnen de collegezalen. Ik kon er echt geen genoeg van krijgen. Ik heb nooit een college gemist, met en zonder kater. Ik voelde wel de druk van de militaire dienst, hetgeen aanleiding was om de vaart erin te houden. In het diepe zuiden des lands was je destijds op jonge leeftijd al aardig getraind in de omgang met bier, dus verloor je tijdens de studie ook weinig tijd aan allerlei oefenprojecten.

Bernard Schols ‘nu’

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete vak was burgerlijk recht omdat je daar pas echt systematisch leert denken. Het is de moeder van alle juridische vakken, zelfs in het belastingrecht heb je het nog nodig. Economie en balanslezen vond ik inspiratieloos oftewel daar ontbrak het destijds aan iedere bezieling. Het deed allemaal wat wiskundig aan, terwijl ik nog steeds het gevoel heb dat 1 en 1 best wel 3 kan zijn. Ik heb dan ook een gymnasiumdiploma met zes talen zonder! wiskunde. Dat kon vroeger nog allemaal. Daar heb ik in mijn loopbaan heel veel aan gehad: géén wiskunde. Het heette niet voor niets pretpakket en de pret is er nog steeds.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Mevrouw mr. Willyne Hammerstein-Schoonderwoerd bracht mij in mijn eerste college volledig in extase toen zij zich liet ontvallen dat het aangaan van een koopovereenkomst zich slechts in de verbintenisrechtelijke fase afspeelde en je dan nog geen eigenaar van het goed was omdat er eerst nog een leveringshandeling moest plaatsvinden. Ik was helemaal van de kaart. Dit juridisch heerlijke fantasiegevoel is nooit meer weggegaan. Martin-Jan van Mourik, de geestelijke vader van het beginsel dat het recht er voor de mensen is oftewel de belichaming van R&B, heb ik pas na mijn studie, in zijn hoedanigheid van mijn promotor, leren kennen. Onvergetelijk is ook dat de grote Schoordijk spontaan richting Nijmegen kwam om mijn promotie bij te wonen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Nagenoeg niets! Ik heb in de ideale juridische hemel mogen verblijven en ben daar nog steeds heel dankbaar voor.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Probeer als het mogelijk is er een tweede studie bij te doen en studeer samen! op het terras of in de kroeg. Neem op die mooie momenten samen de colleges door en alles valt op z’n plek. Zie de foto hierboven, van deze ouderejaars heb ik veel mogen leren. Tussen de traditionele studentenliederen en het bier door hadden we het altijd over de studie.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven