Kennisinstituut van justitie doet geen onderzoek voor Extinction Rebellion

Extinction Rebellion vroeg het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een onderzoek te doen naar het ontbreken van effectief klimaat- en milieubeleid. Maar dat gaat het kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet doen.

Delen:

Kennisinstituut van justitie doet geen onderzoek voor Extinction Rebellion - Mr. online
Foto: Depositphotos

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat het klimaatbeleid van de overheid niet ver genoeg gaat, blijkt uit een CBS-onderzoek. Het Planbureau voor de Leefomgeving maakte duidelijk dat de overheid meer moet inzetten op maatschappelijke transformatie om de klimaatdoelen te halen. Extinction Rebellion laat op de eigen website weten de zorgen van de wetenschap en van de Nederlanders heel serieus te nemen. “We zien een overheid die tekortschiet in het beschermen van haar burgers, terwijl het grondrecht en internationale verdragen dit juist van de overheid vereisen.”

Klimaatontwrichtende wetgeving

In een brief aan het WODC geeft Extinction Rebellion aan dat er onderzoek zou moeten worden gedaan naar ‘een versteviging van het handelingsperspectief van de overheid en voor de bestendigheid van het wettelijke kader’. Volgens Extinction Rebellion is (toekomstige) wetgeving ‘klimaat- en ecologie- ontwrichtend’. Ook zouden politici electorale overwegingen belangrijker vinden dan wetenschappelijke, morele en juridische overwegingen. Verder zou het onderzoek in kaart moeten brengen in hoeverre leden van het kabinet en de Staten-Generaal persoonlijke financiële belangen of persoonlijke relaties plaatsen boven wetenschappelijke adviezen over klimaatontwrichting en de vervuiling van het leefmilieu.

‘Niet de juiste partij’

Dit onderzoek zou moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie: het WODC, het kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar vijf dagen na de aanvraag kwam er al een reactie van het WODC. Het antwoord, na de aanvraag ‘zorgvuldig te hebben bekeken en besproken’: nee, gaan we niet doen, wij zien daarvoor ‘niet de juiste partij’. De onderzoeksvraag voldoet niet aan de ‘voorwaarden’. “Onze deskundigheid en databestanden zijn toegespitst op justitie- en veiligheidsonderwerpen en niet op klimaat en ecologie, de onderwerpen waar uw onderzoeksaanvraag betrekking op heeft. We hebben zorgvuldig gekeken of uw onderzoeksvraag past binnen onze expertise en mogelijkheden.” En dat is dus niet het geval.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven