Kennisplatform DVDW over herstructureringen en WHOA

Advocatenkantoor DVDW heeft een kennisplatform over de WHOA gelanceerd. Met onder meer artikelen, blogs, actualiteiten, een Q&A en de volledige wetsgeschiedenis.

Delen:

ZN_201201_Depositphotos_56148715_s-2019-0ad74454

Met het platform wil DVDW om zijn kennis op het terrein van herstructureringen delen, helpen om de complexe en technische WHOA te doorgronden en als klankbord fungeren. “Onze samenleving is gebaat bij ondernemerschap”, vertelt het kantoor. “Ondernemers die vol passie een bedrijf opzetten en uitbouwen. De uitbraak van Covid-19 en de in verband daarmee getroffen maatregelen hebben echter veel negatieve impact op ondernemingen. Uitgestelde belastingen zullen toch een keer betaald moeten worden, terwijl overige steunmaatregelen ook niet in onbeperkte mate kunnen voortduren en mogelijk zelfs moeten worden terugbetaald. Bovendien is het maar de vraag of bepaalde sectoren de enorme klappen van de afgelopen maanden te boven kunnen komen, alle steunmaatregelen ten spijt.

Als het financieel minder gaat ontstaat er vaak een krachtenveld dat voor veel ondernemers onbekend is. En dan is het niet altijd gemakkelijk om maatregelen te treffen die het financieel ontij kunnen afwenden. Omdat ondernemers optimistisch zijn ingesteld en altijd wel kansen zien die financieel ontij zouden kunnen voorkomen. Dan kan het gebeuren dat de blik op de toekomst, de realiteit, vertroebeld raakt en uit het oog wordt verloren. En dat is echt zonde.

Zowel vanuit Europa als door de Nederlandse overheid zijn er in de afgelopen decennia veel initiatieven ontplooid die het zogenaamde reorganiserende vermogen van ondernemingen zouden moeten versterken. Eindelijk heeft een van deze initiatieven daadwerkelijk geleid tot nieuwe wettelijke instrumenten waarmee een onderneming efficiënt kan worden geherstructureerd: de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (de ‘WHOA’).”

Hoewel de WHOA pas op 1 januari 2021 in werking treedt, kunnen ondernemers nu al starten met de voorbereidingen. DVDW adviseert om nu al in overleg te treden met schuldeisers, het akkoord alvast uit te werken en aan schuldeisers (en aandeelhouders) voor te leggen. Indien hierbij de WHOA in acht wordt genomen, kan dit direct na 1 januari 2021 voor bekrachtiging aan de rechter worden voorgelegd. “Stilzitten is eigenlijk geen optie. Tijdig de hulp inschakelen van experts is noodzakelijk.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven