Juridisch nieuws

Korte civiele procedure bij Rechtbank Amsterdam

Rechtbank Amsterdam
Rechtbank Amsterdam (foto: Rechtspraak)

In juni van dit jaar start het team Handel van de rechtbank Amsterdam met een nieuwe procedure. Deze verkorte procedure is een tussenvorm tussen het kort geding en de traditionele bodemprocedure.

De verkorte procedure is geschikt voor bodemzaken die geen uitgebreide getuigenverhoren of deskundigen-onderzoek vereisen. De zaken worden behandeld op een wijze die grotendeels overeenkomt met een kort geding. Het volgen van deze verkorte procedure is alleen mogelijk als beide partijen het daar over eens zijn. Spoedeisendheid is – anders dan bij kort geding – geen voorwaarde. Omdat het een bodemzaak is kunnen niet alleen veroordelende, maar ook constitutieve en declaratoire beslissingen worden gegeven.

Kortere planningstermijn

De zaak wordt na ontvangst van de concept-dagvaarding zo snel mogelijk ingepland op een zitting. Het verweer tegen de vordering dient uiterlijk twee weken voor de zitting in het bezit te zijn van de rechtbank en de eisende partij.

Mondelinge uitspraak

Komt er op de zitting geen schikking tot stand, dan streeft de rechtbank ernaar om mondeling uitspraak te doen. Kan dat niet, dan wordt binnen maximaal vier weken schriftelijk een bodemvonnis gewezen. Dit nieuwe initiatief is al besproken met vertegenwoordigers van de advocatuur en deurwaarders.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand