Letselschade en zonnebrandcrème

Delen:

beeld: Depositphotos

Wat heeft zonnebrandcrème met je studie rechtsgeleerdheid te maken? Marieke Quaak legt aan de hand van een zonnebrandcrème uit dat deze twee wel degelijk raakvlakken hebben.

Menig student heeft afgelopen weekend waarschijnlijk grotendeels doorgebracht in de zon. Dat vind ik niet zo gek met zulke heerlijke temperaturen. Afgelopen weekend was ik ook op de Veluwe bij mijn ouders te vinden om heerlijk van het prachtige weer te genieten. De tentamentijd was voorbij, dus honderd procent terecht om van een heerlijk koud drankje in de zon te genieten. Kortom: ideale dagen om het strand te bezoeken of lekker een terrasje te pakken. Als je ook nog eens lekker hebt kunnen bijkleuren is dat natuurlijk helemaal fijn.

Zon, weekend en genieten
De meeste van jullie zullen hoogstwaarschijnlijk weten dat zonnebrandcrème erg belangrijk is in dergelijke weersomstandigheden. De zon produceert verschillende soorten straling, waaronder Ultraviolette (UV) straling. Indien je je niet insmeert heb je niet alleen veel meer kans op huidkanker, maar ook celverbranding van de huid en blaarvorming zijn mogelijk. Het is daarom uiterst belangrijk om je met zonnebrandcrème in te smeren. Natuurlijk, afhankelijk van jouw type huid kies je de factor die bij jou past.

Wellicht denk je: “Waar gaat dit artikel heen? Ben ik op thuisarts.nl beland?” Nee hoor! Zonnebrandcrème en de studie rechtsgeleerdheid hebben wel degelijk raakvlakken!

Gebrekkig product
Wanneer zonnebrandcrème niet voldoet aan de vereisten die je als consument redelijkerwijs van een product mag verwachten, kan er sprake zijn van een gebrekkig product. Indien je bijvoorbeeld tóch verbrandt na een dagje strand, terwijl je jezelf netjes om de twee uur ingesmeerd hebt, kun je dan iemand aansprakelijk stellen? Kortom: indien er letselschade opgelopen wordt door een dergelijk product, is er dan een mogelijkheid om letselschade te verhalen?

Het zal waarschijnlijk erg lastig zijn om dergelijke schade te verhalen. Je zult als eisende partij aan moeten tonen dat er gebruik werd gemaakt van dit specifieke, gebrekkige product en tevens moet je aantonen dat er een causaal (c.q. oorzakelijk) verband is tussen de ontstane schade en het gebruik van dit product. Ook kan het een obstakel zijn om te achterhalen welke producent dit product op de markt heeft gebracht. Er is wel enige jurisprudentie van de Hoge Raad die een benadeelde consument in dit geval in zijn of haar voordeel kan gebruiken qua bewijslastverdeling. Hier moet wel bij vermeld worden dat de ernst van het letsel en het onderzoek dat de gebruiker naar het product kan doen ook een rol spelen.

Kortom: een aansprakelijkheidsstelling van een zonnebrandcrèmeproducent is eventueel mogelijk indien letselschade ontstaat, maar men passeert hierbij wel de nodige juridische en praktische hobbels en bobbels.

Tip voor thuis
Zorg dat je voorkomt dat je je in letselschade moet verdiepen met betrekking tot zonnebrandcrème en smeer je gewoon goed in nu de zomer weer in Nederland is. Happy summer!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven