Mahatma Martinus: Zonder contacten krijg je op Curaçao weinig gedaan

Onze Mr. Studenten-ambassadeur Mahatma Martinus liep stage op Curaçao en deelt graag zijn ervaringen met je. Zo heeft hij veel geleerd over het werk dat een advocaat doet. “Deze stage was een bevestiging dat ik graag in de advocatuur zou willen starten.”

Delen:

Mahatma Martinus (25) doet de master staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij verwacht in juli 2022 af te studeren. Hij liep stage bij HBN Law & Tax te Willemstad, Curaçao, afdeling Law, van juli tot en met augustus 2021.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik wilde op Curaçao stagelopen. Van vrienden heb ik begrepen dat het een goed kantoor is. Bij HBN krijg je te maken met zaken uit alle zes Nederlandse eilanden. Daarom heb ik besloten bij HBN te solliciteren voor een stage. Toevallig was ik op het moment van het sollicitatiegesprek ook nog eens en op het eiland (ik was mijn verjaardag aan het vieren).

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Dit was mijn eerste stage, dus ik had geen verwachtingen. De stage heeft mij dus helemaal positief verrast. Ze vertelden bij de sollicitatie dat het er in de zomer wel soms rustig kan zijn, maar ik heb het alleen in het begin rustig gehad. De werkdruk kan je wel zelf bepalen.

Je was er tijdens de coronacrisis. Hoe was dat?
Ik mocht gelukkig vanuit kantoor stagelopen. Er waren wel enkele dagen waarbij ik vanuit huis heb gewerkt omdat er iemand in mijn gebouw ziek werd. Niemand is gelukkig als gevolg daarvan ziek geworden.

Wat moet je zoal doen?
Ik moest voornamelijk literatuur- en jurisprudentieonderzoek doen in de vorm van memo’s. Ik moest ook vaak informatie proberen te achterhalen van overheidsinstanties. Iedereen die dat op Curaçao heeft moeten doen, weet dat dit een moeilijke taak is. Via de telefoon en zonder contacten krijg je weinig gedaan, dus een enkele keer moest ik er fysiek op uit om bij de instantie in kwestie antwoorden te kunnen krijgen.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
De mensen. Er werken zeer hardwerkende en aardige mensen die hun best doen om de stage en het werk zoveel mogelijk goed te laten verlopen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik zou, denk ik, wat vaker ‘nee’ tegen advocaten zeggen. Dat vond ik echter in het begin een beetje moeilijk. Daardoor had ik soms meer werkdruk dan voor een student-stagiair de bedoeling is. Later is dat wel verbeterd.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Ik heb bij het schrijven van een memo wat uitgeweid op een vraag. Ik heb later begrepen dat dat niet (altijd) de bedoeling is. Mijn grootste succes vond ik het werk voor een kortgeding. Er was veel tijdsdruk. Toch heb ik naar mijn gevoel een goed werk geleverd.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ja, ik heb veel geleerd over het werk dat een advocaat doet. Deze stage was een bevestiging dat ik graag in de advocatuur zou willen starten.

Waar denk je over tien jaar te staan?
Op Curaçao praktiserend en praktiserend in de juridische sector. Ik kijk echter niet tien jaar vooruit wat mijn carrière betreft, ik sta open voor wat de toekomst ook brengt.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven