Mariëlle Broekman (Coupry) over de advocatuur en het bedrijfsleven

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Klaartje Sluijs

Overstap van de week is Mariëlle Broekman. Zij is als partner Dispute Resolution begonnen bij Coupry in Den Haag. Mariëlle Broekman is gespecialiseerd in geschiloplossing, voornamelijk met betrekking tot commerciële contracten en aansprakelijkheid. Daarnaast adviseert zij over juridisch beleid/strategie, risicomanagement en (interne) compliance-onderzoeken. Ze is afkomstig van Bird & Bird.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U heeft ervaring bij (middel)grote advocatenkantoren en in het (internationale) bedrijfsleven. Waarom nu weer de advocatuur?
Ik hou van de creativiteit die nodig is bij het zoeken naar een oplossing die voor alle betrokken partijen acceptabel is. Maar als dat niet lukt, zal iemand de knoop moeten doorhakken. Dan haal ik er voldoening uit om de feiten en de positie van mijn cliënt zowel op papier als in de rechtszaal zo goed mogelijk te presenteren. Als bedrijfsjurist moet je een geschil in die laatste fase vaak uit handen geven, terwijl je als advocaat je cliënt in beide fasen kunt bijstaan. Vandaar wederom mijn keuze voor de advocatuur.

Waar moest uw nieuwe baan in ieder geval aan voldoen?
Het moest in ieder geval een kwalitatief hoogstaand kantoor zijn met gelijkgestemde advocaten. Een van de bijzondere kanten van Coupry is het feit dat al mijn partners, net als ik, meer dan twintig jaar werkervaring hebben en dat die ervaring zich niet beperkt tot de advocatuur. Waar ik ervaring in het bedrijfsleven heb, brengen zij onder meer ervaring in de politiek, bij een toezichthouder, bij een brancheorganisatie, als universitair docent en als managementconsultant. Die brede oriëntatie en ieders werkervaring buiten de advocatuur zorgt voor een aanpak die ons en onze cliënten uitstekend bevalt.

Met welke activiteiten buiten de advocatuur houdt u zich graag bezig? Heeft u daar veel tijd voor?
Ik ben commissaris/toezichthouder bij verschillende organisaties. Daar maak ik bewust tijd voor vrij. Ik vind het belangrijk om breder maatschappelijk betrokken te zijn en mij niet te beperken tot het puur juridische. Met mijn kennis en ervaring draag ik bij aan die organisaties en tegelijkertijd helpt deze functie mij mijn vaardigheden als board room advisor verder te ontwikkelen.

Wie is uw voorbeeld in uw vakgebied en waarom?
Een jurist die ik zeer bewonder is Irene Asscher-Vonk. Ik heb als student-assistent voor haar gewerkt toen zij hoogleraar Sociaal Recht aan de Radboud Universiteit was. Zij straalt een enorme liefde voor het vak en een grote betrokkenheid bij de mensen om haar heen uit. Zij kan goed overbrengen dat het recht uit meer dan feiten en regels bestaat en dat je je vak pas goed kunt uitoefenen als je het grotere geheel ziet. Haar prachtige carrière als – onder meer – hoogleraar en professioneel toezichthouder bij (beursgenoteerde) bedrijven heeft zij bovendien weten op te bouwen in een tijd dat dit geen vanzelfsprekendheid voor een vrouw was. Zij is als jurist en als mens een rolmodel voor mij en voor vele anderen.

We zien dat u al aardig wat gejobhopt hebt. Waarom nu juist Coupry? En wanneer stapt u weer over?
Ik ben begonnen als advocaat bij De Brauw en daarna heb ik gewerkt als bedrijfsjurist bij Unilever en TNO. De behoefte aan meer juridische diepgang én de mogelijkheid om bij geschillen te kunnen ‘doorzetten’, inspireerde mijn beslissing om terug te keren naar de advocatuur. Dat heeft mij naar Borsboom & Hamm en vervolgens naar Bird & Bird gebracht. Wat nog ontbrak, was een plek waar ik mijn ondernemerszin kwijt kon. Bij Coupry kan dat: een praktijk voeren die bij mij past en bijdragen aan de ontwikkeling van dit mooie kantoor. Overstappen zie ik niet snel meer gebeuren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top