Marjolein Dieperink leerde haar man kennen tijdens een pleitconcours

Slechte herinneringen aan haar rechtenstudie heeft Marjolein Dieperink niet onthouden, wel haar geweldige periode aan La Sapienza, de universiteit van Rome. Goederenrecht lag haar niet maar later zag ze in hoe belangrijk dat vak is, ook voor de energietransitie.

Delen:

Marjolein Dieperink 'toen' in Rome

Marjolein Dieperink studeerde tussen 1996 en 2000 Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2001 is zij advocaat, vanaf 2018 bij AKD, waar zij partner is. Tussen 2006 en 2010 deed zij daarnaast onderzoek naar verhandelbare ontwikkelingsrechten, waarop zij in 2010 cum laude promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Per 1 januari 2022 is zij aan de VU benoemd tot bijzonder hoogleraar Klimaatverandering en Energietransitie.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb het laatste jaar van mijn studie twee trimesters aan La Sapienza in Rome gestudeerd. Destijds had men in Rome nauwelijks een programma voor buitenlandse studenten. Bijna alle vakken werden alleen in het Italiaans aangeboden; dat was wel een uitdaging, maar is gelukt. Het leven in de stad was echt geweldig. Ik kom er nog steeds met veel plezier. En, tja, slechte herinneringen. Die heb ik niet onthouden.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak en waarom?
Het leukste vak vond ik het pleitconcours ‘bestuursrecht’. Niet zozeer om de inhoud, maar omdat ik in de finale mijn man heb ontmoet. Hij zat wel in het andere team dat wij in de finale troffen. Mijn minst favoriete vak was goederenrecht. Ik ben dat rechtsgebied pas later gaan waarderen. Voor de energietransitie is het van wezenlijk belang.

Marjolein Dieperink over een CO2-neutrale samenleving in 2030 - Mr. online
Marjolein Dieperink (foto: AKD)

Welke docent of welke jurist was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
Lex Michiels, toen hoogleraar bestuursrecht. Ik was student-assistent bij de vakgroep staats- en bestuursrecht en heb toen veel met hem samengewerkt. Lex is later nog staatsraad geworden bij de Raad van State en heeft net een paar maanden geleden afscheid genomen. We hebben al die jaren contact gehouden en nog steeds.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ja, ik ben afgestudeerd in het staats- en bestuursrecht. Met de kennis van nu zou ik ook in het civiele recht zijn afgestudeerd.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Taal is het belangrijkste instrument voor een jurist. Zorg ervoor dat je veel schrijft, krijg plezier in het schrijven en ontwikkel daarin je eigen stijl. En verder: vraag door en luister goed.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven