Marlies James, voorzitter IRK, over haar bijzondere werk

De procedure van het uitleveren van verdachten en veroordeelden duurt vaak lang. Daarom is er een  speciale Europese variant van uitlevering ontwikkeld: overlevering. Marlies James is voorzitter van de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam en houdt zich bezig met overlevering. Ze vertelt over haar bijzondere werk.

Delen:

beeld: Depositphotos

Bij overlevering komt geen minister kijken. “Het loopt rechtstreeks via rechters en is helemaal gebaseerd op vertrouwen”, vertelt Marlies James in een interview met de Rechtspraak. “Daardoor gaat het veel sneller en hoeven mensen niet lang in detentie te wachten op wat er komen gaat.” De IRK-rechters krijgen niet het buitenlandse strafdossier, maar alleen informatie als waar de opgeëiste persoon  van wordt verdacht of voor is veroordeeld. Marlies James vindt dat niet frustrerend. “Wederzijds vertrouwen is de basis; we gaan ervan uit dat andere Europese lidstaten strafzaken net zo zorgvuldig behandelen als wij. Er staat genoeg informatie op het formulier en als we nog vragen hebben, kunnen we altijd contact opnemen met de rechter in het verzoekende land.”

Lees het complete interview hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven